Kulturkompasset | critics of culture events

Sterk bokliste fra Gyldendal


Sterk bokliste fra Gyldendal

av Synnøve Nord

OSLO/NORGE: Gyldendal forlag har presentert årets bokliste. Her finner vi en stor bredde innen litteraturen. Mye er allerede utgitt i vårhalvåret, men høsten er tradisjonelt den viktigste perioden.

Skjønnlitteratur

Norsk og oversatt litteratur i skjønn forening, og noe for enhver smak. Noen svært kjente forfattere, men også nye navn. Denne gang tar jeg for et lite utvalg av titler fra norske forfattere.

Herbjørg Wasmo: Den som ser.

Herbjørg Wasmo: Den som ser.

Herbjørg Wasmo leser fra Den som ser på Gyldendals Litteratur presentasjon 2017. Foto Henning Høholt

Herbjørg Wasmo leser fra Den som ser på Gyldendals Litteratur presentasjon 2017. Foto Henning Høholt

Herbjørg Wassmo ga ut ”Dinas bok” i 1989, så fulgte ”Lykkens sønn” og Karnas arv”. Nå 20 år etter den siste boken i Dina-triologien, utgir hun en ny frittstående roman, men dette er også en fortsettelse fra der den siste romanen sluttet. Forfatteren har mottatt flere litterære priser, norske og utenlandske. Gjevest er Nordisk Råds litteraturpris i 1987. Mange vil nok glede seg over Den som ser, fortsettelsen av historien om Dinas slekt.

Cecilie Enger debuterte i 1994, og fikk sitt store gjennombrudd med Mors gaver i 2013. Pust for meg er hennes første roman etter denne suksessen. En roman om tre generasjoners kvinner, og om sårbarheten ved å være avhengig av sine nærmeste. Alvorlige spørsmål skildres på Engers vis, langsomt og velformulerende
.

I Katharina-koden av Jørn Lier Horst møter vi igjen politimannen William Wisting, men også en ny og yngre etterforsker, Adrian Stiller. Mange av oss har lest de mange spenningsromanene med William Wisting i den sentrale rollen. Forlaget antyder at dette kanskje er siste gang vi møter denne etterforskeren som hovedpersonen. Uansett, så har vi en ny spennende roman å se frem til. Horst har også hatt suksess med to spenningsserier for barn. I serien Detektivbyrå nr.2 kommer en ny nå i høst, Operasjon Mumie. I tillegg kommer en detektivhåndbok og et julehefte med de to barna og hunden Åtto.

Den greskspråklige Polyb var øyenvitne til at romerne ødela Karthago, og han fikk senere inngående kjennskap til romernes statsadministrasjon. Hvordan kunne egentlig romerne klare å legge under seg det meste av dagens Europa og litt til, på bare 53 år? Denne boken er oversatt fra gresk av Bente Lassen, og er en av tre bøker i denne serien i år. Foto: Gyldendal

Den greskspråklige Polyb var øyenvitne til at romerne ødela Karthago, og han fikk senere inngående kjennskap til romernes statsadministrasjon. Hvordan kunne egentlig romerne klare å legge under seg det meste av dagens Europa og litt til, på bare 53 år? Denne boken er oversatt fra gresk av Bente Lassen, og er en av tre bøker i denne serien i år. Foto: Gyldendal

I serien Antikkens litteratur på norsk, en serie kalt Kanon.  Romas vei til verdensherredømme av Polyb er verdt å nevne. Den greskspråklige Polyb var øyenvitne til at romerne ødela Karthago, og han fikk senere inngående kjennskap til romernes statsadministrasjon. Hvordan kunne egentlig romerne klare å legge under seg det meste av dagens Europa og litt til, på bare 53 år? Denne boken er oversatt fra gresk av Bente Lassen, og er en av tre bøker i denne serien i år.

Zeshan Shakar, får representere debutantene i denne sammenheng. Han er født i Oslo, og oppvokst på Stovner. I romanen Tante Ulrikkes vei møter vi to ulike fortellerstemmer, to unge innvandrere som vokser opp samme sted som forfatteren.

Sakprosa

Reformation: In Year 2017 it is 500 years since Martin Luther hang up his 95 betydningsfulle teser at the church door in Wittenberg. - Posthum portrait of Martin Luther as Augoustiner Monk by the Cranach studio. 1546. At Germanisches National Museum Nürnberg. Foto: Henning Høholt.

Reformation: In Year 2017 it is 500 years since Martin Luther hang up his 95 betydningsfulle teser at the church door in Wittenberg. –
Posthum portrait of Martin Luther as Augoustiner Monk by the Cranach studio. 1546. At Germanisches National Museum Nürnberg. Foto: Henning Høholt.

Også her en rekke ulike temaer som belyses av norske og utenlandske forfattere. Jeg nevner bare noen få av de norske. Atle Næss har skrevet en rekke forskjellige bøker, bl.a. flere biografier.

Hans nye bok er tidsaktuell, Martin Luther. Om 1517. Reformasjonen og munken som trosset keiser og pave.

Tore Skeie omtales av mange som en av de viktigste yngre norske historieforfattere. Hvitekrist. Olav Haraldsson og hans tid, er første bind i en serie på fem. De handler alle om våre middelalderkonger og menneskene som levde her den gang. De neste kongene i serien er Harald Hårdråde, Sigurd Jorsalfar, Sverre og Håkon Håkonsson.

I Treboka. Fakta og fortellinger om norske trær skriver Sigri Sandberg om de mest kjente norske trærne. Men også hva trematerialer har vært brukt til, og brukes til i dag. Boken er rikt illustrert.

Vin til folket. Jorden rundt på 15 druer, er en fascinerende vinbok skrevet av Sara Døscher
.
Hun har en annerledes innfallsvinkel til vin og vinkunnskap. En praktisk bok som gir grunnleggende kunnskap, og med veldig gode og innstruktive illustrasjoner.

Vin til folket. Foto Gyldendal

Vin til folket. Foto Gyldendal

Bøker for barn og ungdom.

Jeg har allerede omtalt Detektivbyrå nr. 2. Som vanlig utgir Gyldendal gode og spennende bøker for barn og unge i alle aldre. Mari Kanstad Johnsen  har rett og slett skrevet en bok med tittel ABC. En morsom historie om Anna og mormor. Anna får plutselig en ring i hodet. Hvor kommer den fra? De to går så på en vandring  og oppdagelsesferd i alfabetet, for å finne eieren til ringen. Morsomme illustrasjoner til hver bokstav.

Dette er en omtale av noen av alle de utgivelsene Gyldendal Forlag har i år. Mange flere kunne og burde vært nevnt. Når forlagene nå lanserer sine nye bøker, er det også viktig at nye norske forfattere blir sett, omtalt og lest. Det blir lett slik at bestselgerne får de største omtalene og de beste plassene i bokhandelen. La oss prøve å se de nye bøkene av  nye forfattere også.

Gyldendals bokliste inneholder naturligvis også en rekke spennende utenlandske bøker oversatt til norsk. De har vi utelatt her, men det betyr ikke at vi overser dem.

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,