Kulturkompasset | critics of culture events

Operaverdenen ser mot Oslo



Ser mot Oslo

Stefan Herheims versjon av Puccinis La bohème har fått den internasjonale operaverden til å vende seg mot Oslo. 27. januar er den tilbake på Hovedscenen.

Marita Sølberg som den kreftsyke Mimi. Foto: Erik Berg:

OSLO: La bohème er den mest spilte operaproduksjonen i Norge noen sinne. Hele 207 ganger ble den gamle oppsetningen fra 1963 spilt på Youngstorget. Den internasjonalt etterspurte norske operaregissøren Stefan Herheim brøt denne tradisjonen i 2012 ved å lage en helt ny produksjon av La bohème, som nettopp handler om det å gi slipp på det gamle.

Oppsetningen ble en stor suksess og fikk strålende anmeldelser i nasjonal og internasjonal presse
. VG trillet terningkast 6 og NRK ba verden om å “Se opp!” Og verden så: – Herheim creates productions that are larger than life: intellectually charged but joyously theatrical, skrev The New York Times, mens det akademiske tidsskriftet The Opera Quarterly hyllet produksjonen ved å gi plass til fire forskjellige anmeldelser av den, skrevet av noen av verdens mest anerkjente operaforskere.

En av 17 utsolgte forestillinger ble overført til kinosaler over hele landet. Forestillingen ble senere dokumentert i en DVD-innspilling, som ble kåret til en av “The Best Classical Music Recordings 2012” av The New York Times.

Herheim og scenograf og designer Heike Scheele vekker historien om de unge kunstnerne til live i vår tid
. Her dør ikke den kvinnelige hovedrollefiguren Mimi av tuberkulose, som i Puccinis verk fra 1800-tallet, men av kreft. Det lar oss kjenne på angsten, sorgen og desperasjonen som oppstår idet vi forstår at døden er en uunngåelig del av våre liv.

 

Henning Høholt, Kulturkompassets sjefredaktør , foto: Tomas Bagackas

Stefan Herheim og hans team tar La bohème på alvor. Hans iscenesettelse er en invitasjon til å trenge lenger inn i virkeligheten, ikke flykte fra den, sier operasjef Per Boye Hansen.

– Fornyelse og modernisering er godt, når dette blir gjort med dyktighet og god smak. Denne produksjonen viser at Herheim tør tenke nytt og gjør det med stor faglig dyktighet. Uansett dette positive, så føler sikkert mange av “operaelskerne” at de fortsatt savner den “gamle” produksjonen, som har kontakt med komponistens opprinnelige idé
. Det skal bli interessant å følge med på om denne nye La Boheme fortsetter med å trekke fulle
hus

in the erection pathway, an arterial disorder, as in(e.g. emotional stress) and these should be cialis generic.

. Det er gledelig at Operaens nye ledelse forsøker å bygge opp en kontakt ut til ungdommen, som er Operaens kommende publikum
. Imidlertid har Operaen også en forpliktelse for å bevare en kontakt med, og en formidling ikke minst til unge av forestillinger, som har en historisk tilknytning til det som opprinnelig er Opera, og den enkelte operaens idé.  Alt nytt er ikke godt nytt, man skal ikke bare modernisere for å modernisere,
  sier Kulturkompassets sjefredaktør Henning Høholt.

Marita Sølberg ble hyllet i sin debut som Mimi i 2012 og er tilbake i rollen sammen med Mariann Fjeld Olsen. Den mannlige hovedrollen Rodolfo deles av Diego Torre og Daniel Johansson. Eli-Kristin Hanssveen gir sin rolledebut som Musetta og alternerer med Nina Gravrok. Dirigent denne gang er Antonini Fogliani, som begeistret oss da han høsten 2012 dirigerte Bellinis I Capuleti e i Montecchi.

Operaens Ungdomsambassadører inviterer til helaften med La bohème onsdag 26. februar. Ved støtte fra Den Norske Opera & Balletts hovedsponsorer, skal salen fylles av 1000 unge under 30 år.

Premiere, Hovedscenen mandag 27. januar kl. 19: http://operaen.no/Forestillinger/La-boheme/ Det spilles 11 forestillinger til og med 1. Mars.

 

Tagged as: , ,