Kulturkompasset | critics of culture events

Munchgrafikk mellom to permer


MUNCH, cover forfatter Ina Johannesen. Aschehoug,

MUNCH, cover forfatter Ina Johannesen. Aschehoug,

GEILO: En unik privatsamling av Edvard Munchs grafikk er nå samlet mellom to permer. Kunsthistorikeren Ina Johannesen presenterer 50 grafiske blad fra samlingen til finansmannen og kunstsamleren Pål Georg Gundersen.

Gjennom denne gedigne kunstboken blir en fantastisk samling grafiske arbeider tilgjengelig for et større publikum. Gundersen begynte å samle grafikk av Munch på begynnelsen av 1990-tallet. Da kjøpte han noen bilder i året – når han kom over noe han likte. Grafikken med sitt konsentrerte og intime uttrykk appellerte til ham. Etter hvert skaffet han seg flere ulike varianter av samme motiv. Sommeren 2008 opplevde han noe som må betegnes som alle samleres drøm. Han fikk mulighet til å kjøpe en samling grafiske blad, som hadde ligget innpakket på et lager i over 30 år. Eieren hadde kjøpt dem på 1970-tallet og hadde nok tenkt å bygge opp en privat kunstsamling. Dette ble ikke gjennomført, og under et arveoppgjør i 2008 ble trykkene solgt. 23 av dem er med i denne nye kunstboken. Totalt presenterer boken femti litografier og tresnitt – 24 forskjellige motiver og varianter av noen av disse.

En privat kunstsamling er ofte litt annerledes enn en museumssamling. Privatsamleren står helt fritt til å kjøpe det han vil. Gundersen har konsentrert seg om motiver fra perioden 1895 til 1902. Noen av trykkene kan være laget senere, men da er motivet fra denne perioden. Pål Gundersen og Ina Johannesen er enige om at dette er en meget viktig periode i Munchs karriere. Han var meget produktiv og laget hele 220 ulike trykk i løpet av en 7 års periode

investigated. The appropriate evaluation of all men withThe final treatment option for ED is the surgical sildenafil.

. I alt laget Edvard Munch over 700 grafiske arbeider i forskjellige teknikker
. Her i boken er tresnitt og litografi representert. 

SKRIK: Et håndkolorert tresnitt av et av Edvard Munchs mest kjente motiv.

SKRIK: Et håndkolorert tresnitt av et av Edvard Munchs mest kjente motiv.

Samlingen består blant annet av 5 ulike versjoner av “Madonna” og 5 av “To kvinner på stranden”. “Pikene på broen” og “Melankoli”, begge med motiv fra Åsgårdstrand”, finner vi i 3 varianter.

 

 

Boken starter med en innledende artikkel om Munch – “Edvard Munch fra naturalisme til symbolisme”. Teksten går parallelt på norsk og engelsk. Hvert oppslag er ordnet slik at det er norsk tekst på den ene siden og engelsk på den andre. Forfatteren har skrevet en oversiktlig og grei biografisk gjennomgang. Største delen av boken er imidlertid viet presentasjonen av de 50 grafiske bladene. Også her er hvert oppslag ryddig og flott presentert. En helside viser foto av trykket og på motsvarende side nødvendig informasjon om teknikk, farger, størrelse m.m. De to følgende sidene har en ledsagende tekst om bildets motiv og historie. En forbilledlig presentasjon. Leseren kan lett finne opplysninger, og det er enkelt å lese litt her og der. 

“Selvportrett med knokkelarm” fra 1895, er et litografi i sort og det første som presenteres i boken. To fargetresnitt av “Pikene på broen” fra 1918 er de siste. Flere av de grafiske bladene i Gundersens samling er håndkolorerte. Dette gjør dem både ekstra interessant og ekstra verdifulle. “Skrik” fra 1895 er et slikt blad, et litografi trykket i sort og etterpå håndkolorert med rødt, oransje, blått og grønt. Fargeuttrykket er meget delikat, og ikke så kraftig som på de mer kjente fargetrykkene av dette motivet. “Pikene på broen” er et av de kjente motivene fra Åsgårdstrand. To utgaver i tresnitt og zinkografi er trykket i flere farger og fra 1918. Disse ledsages blant annet av en av mange av Munchs egne uttalelser: “Å gå her er som å gå blant bildene mine. Jeg får slik lyst til å male når jeg er i Åsgårdstrand”. Ekstra spennende er varianten “På broen” fra 1912-13. Vi kjenner flere ulike malerier med damer på broen. Her har vi en grafisk variant av motivet, et litografi som dessuten er håndkolorert. 

Kunstsamleren Pål Georg Gundersen og forfatteren av boken Ina Johannesen var både glade og stolte da boken ble presentert. Det har de god grunn til å være. Boken gir et fint innblikk i Munchs grafiske billedverden og naturligvis av en spennende privat kunstsamling. Kunstboken har papir i ulike kvalitet og farger – det har blitt en meget lekker kunstbok. I ca 3 uker vil alle de 50 grafiske arbeidene være utstilt på Hotel Vestlia på Geilo. Kanskje de blir utstilt andre steder senere.  – Aschehougs forlag.

Billedtekster:
SKRIK: Et håndkolorert tresnitt av et av Edvard Munchs mest kjente motiv.  
BOKEN: Den nye boken med 50 grafiske blad fra Gundersen Collection

 

Tagged as: , ,