Kulturkompasset | critics of culture events

Minnesota-triologien av Vidar Sundstøl fullført med “Ravnene”


Forfatteren Vidar Sundstøl, Foto Paal Audestad

Minnesota-triologien fullført

Vidar Sundstøl – “Ravnene”  Tiden Norsk Forlag

Omtalt av Synnøve Nord

OSLO: Vidar Sundstøl mottok Rivertonprisen – “Den gyldne revolver” for beste norske kriminalroman i 2008. “Drømmenes land” var første bok av tre hvor handlingen og kriminalgåtene var lagt til Minnesota i USA. I 2009 kom bok nr. 2, “De døde”. Nå er den avsluttende boken i denne Minnesota-trologien, “Ravnene”, nettopp utgitt.

Handlingen i disse bøkene tar oss til Minnesota. Den norskættede politimannen Lance Hansen er bøkenes hovedperson.

Fortellingen starter med at Lance finner en ung norsk turist slått i hjel ved bredden av innsjøen Lake Superior. En norsk politimann fra KRIPOS kommer til USA for å bistå i oppklaringen av saken. Lance oppdager noe senere at det hadde vært et mord omtrent på samme sted over hundre år tidligere. Her var antagelig noen av hans forfedre involvert. Slik knyttes dagens drapsgåte til en tilsvarende hendelse tidligere.

Tiden da de første hvite bosetterne kom til dette området i Minnesota blir dermed en viktig del. Historien involverer så vel ojibway-indianere som norskættede både i fortid og nåtid. Drapet på den unge nordmannen blir oppklart, men Lance tror ikke at politiet har tatt rett mann. Han mistenker derimot sin egen bror Andy. Bok nr. 2, “De døde” dreier seg mye om forholdet mellom brødrene og om Lance’s mistanke. Et vanskelig dilemma. I alle tre bøkene er Minnesotas natur med dyreliv, skog, elver og vann levende beskrevet. Alle bøkene har et tegnet kart over området, slik at vi lettere kan følge handlingen på for oss ukjente steder.

I bok nr.3, “Ravnene”, følger vi de to drapshistoriene videre. Drapet på 1800-tallet finner vår norskættede politimann løsningen på. Men Lance har fortsatt følelsen av at en uskyldig mann er dømt for drapet på den unge nordmannen. Lance’s egen familie er også involvert i handlingen – den gamle moren, hans fraskilte kone, deres sønn, svigerfaren, broren Andy, hans kone og datter. De spiller en større eller mindre rolle i oppklaringen av det siste mordet. Drapsgåten blir oppklart. Indianeren som først ble dømt var ikke drapsmannen, men den skyldige var en helt annen enn Lance hadde trodd.

Historien har gått langsomt fremover i disse tre bøkene. Naturen spiller en viktig rolle hele veien. Det er nesten så jeg fornemmer Helge Ingstads opplevelser og beskrivelser i det fjerne. Dette langsomme er ikke nødvendigvis negativt. Leseren får tid til mentalt å være med i et annet landskap. Lance’s dilemma overfor broren og problemene knyttet til dette utvikler seg også over tid. Den første romanen “Drømmenes land”, er nok den av de tre som gjorde mest inntrykk på meg. Men hele triologien er godt skrevet og meget leseverdig.

Tagged as: , , , , ,