Kulturkompasset | critics of culture events

Markens Grøde med Juni Dahr og Gard B. Eidsvold


Markens Grøde 10 år!

Låvetour 2006 – 2015.

Juni Dahr og Gard B. Eidsvoll spiller Markens Grøde i låven på Holkestad Kufarm 1. og 2. AUgust. En Opplevelse. Foto: på

Juni Dahr og Gard B. Eidsvoll spiller Markens Grøde i låven på Holkestad Kufarm 1. og 2. AUgust. En Opplevelse. Foto: på

STEIGEN/NORGE: Pionerforestillingen Markens Grøde med Juni Dahr og Gard B
. Eidsvold har blitt vist på låver omkring i landet i 10 år. 
Neste gang skal de til Steigen, på låven på Holkestad kufarm 1. og 2. august.  

Fakta om Låvetour:

– Forestillingen hadde premiere på Festspillene i Harstad i 2005, og har vært på Låvetour 2006 – 2015. Den spilles utelukkende på låver på helt vanlige gårder i drift, og settes opp i samarbeid med lokale bønder.

– Så langt er forestillingen sett av over 25 000
. Den har vært spilt 145 ganger på 35 gårder i Norge, og er også vist i Sverige
.

– På forestilling nr. 100 som var på Bygdøy Kongsgård i 2009, kom Kronprinsparet som uformelle gjester på sin egen låve for å se Isak og Inger på Sellanrå. Dronning Sonja har også sett forestillingen.

Som Isak Sellanrå og Inger med hareskåret møter vi Gard B. Eidsvold og Juni Dahr. Siden 2005 har Eidsvold og Dahr spilt låveteater basert på Knut Hamsuns praktroman. Markens Grøde er en kjempe i norsk litteratur. Hamsun fikk Nobelprisen i 1920 for beretningen om nybrottsmannen Isak som søker eget land der nord, og kvinnen Inger med hareskåret som kommer gående til ham over fjellet. Sammen skaper de et liv og bygger gården Sellanraa. Handlingen drives fram av to dyktige skuespillere og svært enkle rekvisitter.

Skuespillere Juni Dahr, Gard B. Eidsvold.

Musikk Tore Brunborg, Lars Horntveth.

Dramatisering og regi Yngve Sundvor.

Produsent Marianne Roland.

Forestillingen er produsert av Visjoner Teater

Mer info på www.dahr.no

Driver nybrottsarbeid:

Sammen med den lokale arrangør driver Markens Grøde-gjengen nybrottarbeid. Dette er en unik teaterbegivenhet som også bygger små scener i små lokalsamfunn. Bøndene har etter besøket en kulturarena og kompetanse som kulturarrangører. Markens Grøde prosjektet driver med nybrottsarbeid i lokalsamfunn sammen med lokale ildsjeler og en sterk dugnadsånd. Ofte er halve bygda involvert og det legges ned en god del dugnadstimer før skuespillere og publikum kan møtes på låven.

Nå har forestillingen vært over hele landet på Låvetour i 10 sommersesonger fra Hammerfest i nord til Grimstad i sør, og om noen uker skal de til Steigen.

Nå er de snart klare for Låvetour igjen:

“- Gard og jeg gleder oss veldig til å reise på gjestespill igjen med Markens Grøde og særlig å komme til vakre Steigen med forestillingen. I fjor spilte vi ikke forestillingen, men ellers har vi reist på Låvetour hvert år siden 2005. Vi har blitt så glad i denne forestillingen og ser fram til å møte publikum og arrangører også i år”.  Sier en glad Juni Dahr som ser fram til å møte publikum på låven igjen.

“-Låven er en spesiell arena å møte publikum på, den er uformell og vi opplever at vi når et bredt publikum. Dahr legger ikke skjul på at låveteater er en spesiell opplevelse: Det er selvsagt utfordrende å ha publikum på flere sider; de ser jo alt vi gjør. Samtidig gir det en fantastisk nærhet og kontakt som du aldri oppnår i tradisjonelle scenerom”, forteller hun.

“Vi gleder oss!”

“«Markens Grøde passer svært godt å spille på låver. Tema og spillested kunne vel knapt være en bedre match. Men Låvetour hadde vært umulig uten invitasjon og stor innsats fra bøndene og lokale arrangører. Forestillingen reiser fra låve til låve i Norge i sommersesongene
. Det har blitt en forestilling publikum oppsøker igjen og igjen, den er litt ulik fra sted til sted, preget av at ingen låver eller publikum er like”
sier” Marianne Roland, produsent
.

 

SE MER INFO/FOTO/PRESSEOPPSLAG    WWW.DAHR.NO

Gode foto her: http://www.dahr.no/foto/markens-grode/

 

Forestillingen begeistrer kritikerne:

”Markens Grøde på låvegulvet – en genistrek”. VG

”Underholdende og velspilt låveteater, vakkert og morsomt”. Aftenposten

”Et aldri så lite mesterverk”. Harstad Tidene

”I et fullsatt amfi, på et låvegulv strippet for rekvisitter, fikk vi se Gard B. Eidsvold og Juni Dahr i intenst samspill”. Telemarksavisa

Tagged as: , , , , ,