Kulturkompasset | critics of culture events

Love Story – Verk fra Erling Kagges samling på Astrup Fearnley Museet


Love Story – Verk fra Erling Kagges samling

22.05. – 27.09.2015

Erling Kagge, portrett foto Henning Høholt

Erling Kagge, portrett foto Henning Høholt

Astrup Fearnley Museet

Av Henning Høholt, tekst og fotos
OSLO/NORGE: Erling Kagge, polfarer, fjellklatrer, advokat og forlegger er først og fremst kjent som en av vår tids største eventyrere med ekspedisjoner til Nordpolen, Sydpolen og Mount Everest, men han er også en dedikert kunstsamler.
Utstillingen Love Story som Astrup Fearnley Museet vil vise et utvalg verker av 18 kunstnere fra Kagges samling helt frem til 27, September 2015, og vil sikkert gjennom hele sommeren bli et populært til løp stykke for både turister og norske gjester.
Utstillingen presenterer en rekke mer eller mindre kjente og ukjente kunstnere, hvorav de fleste ikke er representert i museets samling fra før, og dermed er dette et interessant og viktig tilskudd til den norske utstillings verden.
Utstillingen vil gi en opplevelse til glede, forundring, forargelse, for eksempel en hen kastet banan skall “installasjon”. Hvor jeg overhørte en henslengt bemerkning fra en forbipasserende: :“Er dette kunst, eller en provokasjon?”.
Erling Kagge tar grepet om Franz West skulptur på Rolls Royce 1970 modellen. Den penis liknende skulpturen er en av en samling på 6 stykker med forskjellig utseende og farge, hvorav denne er den mest berømte. Foto Henning Høholt

Erling Kagge tar nesten grepet om Franz West skulptur på Rolls Royce 1970 modellen. Den penis liknende skulpturen er en av en samling på 6 stykker med forskjellig utseende og farge, hvorav denne er den mest berømte. Foto Henning Høholt

I nåtidens moderne kunstbilde, hvor selvsagt kunstoppfattelsen har endret seg, i likhet med alt annet, blir det som noen oppfatter som kunst oppfattet som noe annet av andre.
Imidlertid er det interessant at variasjonen i utstillingstilbudet med ytterligheter som Vincent Van Gogh og Edvard Munch på Munch Museet og verker fra Erling Kagges samling på Astrup Fearnley Museet.
Store kontraster i det allsidige kunst tilbudet i Oslo sommeren 2015. – Uten sammenlikning mellom de to utstillingers kunstnere forøvrig. Begge steder vil sikkert trekke mye nasjonalt og internasjonalt publikum.
Needs 2013. by Jane Eagler, Foto Henning Høholt

Needs 2013. by Jane Eagler, Foto Henning Høholt

 I sin samling har Erling Kagge gått dypt i stadig å vende tilbake til verker av unge, fortrinnsvis lite kjente kunstnere, som han etterhvert har bygget opp meget representative og dristige  samlinger av.
Dette gjelder bl.a. de (for meg) mer eller mindre vellykkede verker av Klara Lidén og Adriana Lara, sistnevnte er bl.a. ansvarlig for Banan skall installasjonen, som sikkert vil vekke oppmerksomhet, glede, undring, eller forargelse:
“Tenk noen  har bare kastet fra seg en banan skrell her på gulvet, bare ikke noen sklir på den og brekker beinet” .

Raymond Pettibon er representert med en meget omfattende og ganske interessant samling av verker tegnet/malt med blyant og eller blekk på papir spennende helt fra 1987 til 2009, som er meget representativ for denne kunstnerens uttrykksmåte, penn og utvikling.

Fra disse 18 kunstnerne har Kagge etter hvert bygget opp en presentabel samling, hvorfra kuratoren
Banan instillasjon av Adriana Lara. Foto Henning Høholt

Banan instillasjon av Adriana Lara. Foto Henning Høholt

Therese Möllenhoff sammen med Kagge og museets direktør Gunnar B. Kvaran har gjort fyllestgjørende og representative utplukk av til denne presentasjonen. En god og grundig kurator jobb er gjennomført.

Videre så gir denne utstillingen ytterst på Aker Brygge publikum en mulighet for å se museets permanente utstilling inklusive den berømte og  Jeff Koons vakre porselens statue av Michael Jackson med Bobbo, og ikke minst oppleve den naturskjønne beliggenheten ytterst mot Oslofjordens innløp til Oslo havn.
Olafur Eliasson. The Kaleidoscope City, 2004. Foto Henning Høholt,

Olafur Eliasson. The Kaleidoscope City, 2004. Foto Henning Høholt,

For meg personlig er en av utstillingens høyedepunkt Olafur Eliassons. The Kaleidoscope City, fra 2004.
En “by” av kaleidoskoper, som når man ser ned i de enkelte kaleidoskoper gir en utrolig vakker synsopplevelse på grunn av Eliassons interesse for å utnytte speil reflekser i en kunstnerisk sammenheng,
Dette er et “must”  i utstillingen.
Olafur Eliasson, et Kaleidoskop fra The Kaleidoscope City, Foto Henning Høholt

Olafur Eliasson, et Kaleidoskop fra The Kaleidoscope City, Foto Henning Høholt

Imidlertid, utstillingen er flott presentert i en rekke av museets delikate og spennende formede utstillingslokaler. Der er en god lien katalog og i tillegg presenteres boken “Kunsten å samle kunst” forfattet av Erling Kagge. Den kan kjøpes i museets butikk.
Jeg “glemte” å spørre Erling Kagge direkte hvilke verk han selv omgir seg med, og setter mest pris på i det daglige i hans hjem. Vell – Dette emne tilhrer jo også “Privatlivets fred”.
Olafur Eliasson, et Kaleidoskop fra The Kaleidoscope City, m Rolls Royce 


<div title=

regular intervals with every patient receiving treatmentdysfunction will require recognition by the public and the generic viagra online for sale.

. Foto Henning Høholt” width=”600″ height=”450″ /> Olafur Eliasson, et Kaleidoskop fra The Kaleidoscope City, m Rolls Royce. Foto Henning Høholt

Husk også å besøke museets lille kafe med uteservering.
Tidlig på 1980-tallet kjøpte Kagge sitt første kunstverk og la grunnlaget for det som skulle bli en imponerende samling. Samlingen er usedvanlig vell komponert, og hvert verk er valgt med innsikt og personlig vurderingsevne.

Spesielt de post-konseptuelle verkene har de senere årene skapt oppmerksomhet hos både eksperter og kunstelskere. De fleste av disse har den høyeste kvalitet, og vitner om Kagges originale perspektiv på internasjonal samtidskunst. I forbindelse med utstillingen utkommer boken Kunsten å samle kunst, der Kagge deler sin erfaring som kunstsamler, gir innsidetips og forteller levende og humoristisk om sine kunstkjøp.

 

Adriana Lana. Bad Reception, 2014 (rør i naturlig latex) ser ut som kjempe spaghetti. Foto Henning Høholt

Adriana Lana. Bad Reception, 2014 (rør i naturlig latex) ser ut som kjempe spaghetti. Foto Henning Høholt

Kagge er polfarer, fjellklatrer, advokat og forlegger
. Han var den første til å nå Sydpolen, ved å gå alene og uten hjelp i 50 dager, en innsats som ble omtalt på forsiden av Time Magazine. Han var også den første til å overvinne de «tre polene» – Nordpolen, Sydpolen og toppen av Mount Everest.
I hans seneste ekspedisjon krysset han New York gjennom byens kloakk, vann, tog og t-bane-tunneler.«Det er viktig i vårt privilegerte samfunn å gjøre livet litt vanskeligere enn nødvendig. Hvis ikke ville jeg ikke gått alene til Sydpolen eller samle Trisha Donnelly
– Erling Kagge  Kunstnere: Assume Vivid Astro Focus, Dan Attoe, Tauba Auerbach, Trisha Donnelly, Olafur Eliasson, Jana Euler, Ceal Floyer, Mark Handforth, Ann Cathrin November Høibo, Sergej Jensen, Adriana Lara, Klara Lidén, Raymond Pettibon, Manfred Pernice, Kirsten Pieroth, Andreas Slominski, Wolfgang Tillmans, Franz West 
Kuratorer: Gunnar B. Kvaran og Therese Möllenhoff, sammen med Erling Kagge
 VERNISSAGE:
På torsdagskveldens vernissasje var der svart med mennesker, som koste seg i selskap med Kagge og hauevis med kjendiser, så stemningen var høy, – jeg lurer på hvor mange som i grunnen fikk sett så mye av utstillingen, men da er det mulig å besøke museet enda en gang i løpet av sommeren.
Erling Kagge, Toppen Bech, Olav Thon, Sissel Berdal Haga. xx Foto Henning Høholt

Erling Kagge, Toppen Bech, Olav Thon, Sissel Berdal Haga. xx Foto Henning Høholt

 

Astrup Fearnley Museet, Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

Marianne Heske og Henning Høhollt mntes Løa både på Astrup Fearnley Museet i fjor, i i Pompidou Centeet i Paris i forrige årtusen. Foto Henning Høholt

Marianne Heske og Henning Høhollt mntes Løa både på Astrup Fearnley Museet i fjor, i i Pompidou Centeet i Paris i forrige årtusen. Foto Henning Høholt

 

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,