Kulturkompasset | critics of culture events

God novellesamling fra Gaute Heivoll på Tiden forlag


God novellesamling fra Gaute Heivoll

Øksa og Ishavet, novellesamling av Gaute Heivoll på Tidens forlag

Øksa og Ishavet, novellesamling av Gaute Heivoll på Tidens forlag

Gaute Heivoll ”Øksa og ishavet” – Noveller. Tiden forlag

Anmeldt av Synnøve Nord

OSLO/NORGE: Siden debuten i 2002 har Gaute Heivoll skrevet en rekke bøker. Hans utgivelser omfatter romaner, noveller, dikt, skuespill og barnebøker. Ikke merkelig at Tiden forlag kaller hans forfatterskap et av deres viktigste og mest produktive.

Boken inneholder ti noveller. Et par ganske lange, men de fleste korte. Tittelen ”Øksa og ishavet” er også tittelen på en av novellene. Dette henspeiler på noe Frans Kafka skrev en gang, ”En bok må være øksen til det frosne ishav i oss”. Med litt andre ord –den gode litteraturen skal være som en øks som splintrer det frosne ishavet inni oss. Alle novellene handler på hver sin måte om livet, – om oppbrudd, stillstand, kjærlighet, kulde og om litteratur.

Tittelnovellen handler om en ung mann som har kommet inn på forfatterstudiet. Dette er samlingens lengste novelle, og vi følger hovedpersonen i det han skriver sin første roman, og dermed hans endring og utvikling, fra usikkerhet til trygghet og nye muligheter i livet.

Gaute Heivoll hadde gikk ut flere bøker innen han skrev romanen ”Før jeg brenner ned” i 2010.. Strålende kritikker og braksuksess. Romanen fikk Brageprisen som årets beste roman. Siden utgivelsen er denne romanen solgt til 20 land, og den filmatiseres i disse dager. Dette var romanen som førte til at jeg fikk øynene opp for Heivolls forfatterskap. Siden har jeg lest de fleste av utgivelsene hans.

Novellens korte, konsise form krever et distinkt språk. Dette mestrer Gaute Heivoll på en utmerket måte. Slik kortprosa kan gi meg som leser fortettede og fantastiske leseopplevelser. I den første novellen, ”Boken uten ord”, traff forfatterens tekst meg både i den fascinerende historien fra begynnelsen av 1800-tallet og i det fortellende og konsise språket. Novellesamlingen ”Øksa og ishavet” fortjener å nå ut til et stort lesende publikum. At forfatteren omtrent samtidig gir ut en barnebok, med illustrasjoner av Lisa Aisato, er også spennende. Men dette er en annen historie.

Tagged as: , , , , , , ,