Kulturkompasset | critics of culture events

Fiskars saksen 50 år


Fiskars feirer at den ikoniske saksen med det oransje håndtaket fyller 50 år

Fiskars feirer at den ikoniske saksen med det oransje håndtaket fyller 50 år.

Fiskars feirer at den ikoniske saksen med det oransje håndtaket fyller 50 år.

BILLNÄS/FINLAND: For 50 år siden, på et lite tettsted i Finland, så den oransje Fiskars-saksen dagens lys. Siden den gang har vi solgt over 1 milliard sakser, og de finnes i alt fra kjøkkenskuffer til redskapsboder, ved bestemors symaskin og på skoler – ja de er faktisk også utstilt på selveste Museum of Modern Art i New York.
Fiskars saksen fyller 50 år i år.

Fiskars saksen fyller 50 år i år.

50 år og over en milliard sakser solgt over hele verden
I 1967 revolusjonerte Fiskars hvordan verden så på noe så enkelt som en saks. Ikke bare var våre nye oransje sakser lettere, mer komfortable å holde i, samt enklere å bruke. De var også mye skarpere og holdt skarpheten lengre enn hva som var vanlig. Siden den gang har over en milliard sakser blitt solgt verden over.
Fremdeles i dag blir alle våre Classic Universalsakser produsert og testet for hånd i fabrikken vår i Finland. Her har vi produsert over en milliard sakser. Før et par Fiskars-sakser forlater fabrikken blir de lydtestet
. Det er lett å kjenne igjen lyden av et ekte par med Fiskars-sakser, da du godt hører at de klipper gjennom hele eggen

(much less viagra pill 35Management algorithm of ED in the patient with.

. Det er lyden av kvalitet!

Jubileumsutgave

Vi feirer jubilanten med å lage en spesialversjon nå i 2017. Alle Fiskars Classic Universalsakser får et spesielt merke nå i år!

Fra
1649 til
i dag

Fiskars sakser

Fiskars sakser fra 1967 til i dag

Historikk:

1649: Jernverket Fiskars blir grunnlagt

Fiskars jernverk ble etablert i 1649. Jernmalmen kom hovedsakelig fra Sverige og ble brukt til å lage spiker, tråd, kniver, hakker og jernarmerte hjul.

1832: Verksted med finsmie gjør det mulig å produsere sakser
Finlands første finsmie, der de for første gang kunne produsere sakser, ble grunnlagt i Fiskars i 1832.
Å lage sakser og bestikk krevde en enestående kompetanse, samt ekspertise til å slipe, og dyktige håndverkere ble rekruttert fra England og Sverige. I det nittende århundre var sakser det viktigste verktøyet til skreddere og syersker, og også den gang var saksene til Fiskars de beste i bransjen
.

1883: Fiskars blir aksjeselskap
Fiskars ble aksjeselskap i 1883 og notert på børsen i Helsingfors i 1915.

1967: Verdens første saks med plasthåndtak
På 1960-tallet ble ledelsen i selskapet begeistret for et nytt materiale – plastikk – og brukte det til å produsere mer ergonomiske håndtak. Samtidig ble nye metoder utviklet for å slipe bladene. De nye saksene var behagelige å bruke, effektive, praktiske, og ble solgt til konkurransedyktige priser – en virkelig innovasjon som gjorde sakser av topp kvalitet tilgjengelig for alle
.

Den karakteristiske oransje fargen ble til ved et uhell. De foreslåtte fargene var karminrød, svart og grønn. De første saksene ble produsert på samme fabrikk som produserte Fiskars juicepresse, og da prototypen gikk i produksjon var det igjen litt oransje farge i maskinen, som dermed produserte en versjon med oransje håndtak. Til slutt måtte de velge farge, og saksene med oransje håndtak fikk 9 stemmer for, mot 7 stemmer for svart i en intern avstemming – og dermed var kjennetegnet for de ikoniske saksene et faktum.

70-tallet
I 1975 ble saksebladene gjort skrå for å forbedre utseendet og egenskapene. Klippevinkelen ble også optimert: en vinkel på 60° viste seg å være mest effektiv og holdbar.

1972: Venstrehendte sakser

Fiskars var de første som begynte med masseproduksjon av venstrehendte, ergonomiske sakser. Saksene er et speilbilde av de høyrehendte saksene helt ned til bladet, og kommer i rødt for å skille seg fra den høyrehendte versjonen.

“Som skreddermester og venstrehåndet har jeg brukt Fiskars saksene gjennom hele min karriere”.

uttaler Tomas Bagackas, Designer, skreddermester og kjole og draktsyermester med motehus og atellier i både Oslo og Paris.

1980-1981: Nye håndtak
Utformingen av alle håndtakene ble oppdatert i 1980. Kvaliteten på plasten ble forbedret for å tåle oppvaskmaskiner, autoklaver, støt og materialslitasje.2003: Fiskars Orange® blir et registrert varemerke
Den oransje fargen, Fiskars Orange®, ble offisielt registrert som et varemerke i Finland i 2003. Denne historiske registreringen betyr at den oransje fargen bare kan brukes til skjæreverktøy produsert av Fiskars.

Fiskars i dag

Fiskars er en ledende global leverandør av forbrukermerkevarer til hjem, hage og utendørs bruk. Produktene er kjent verden over for sin funksjonalitet og moderne design, og konsernet kan skilte med en sterk portefølje av pålitelige internasjonale merkevarer som Fiskars, Iittala og Gerber.

I løpet av sin 50-årige historie har Fiskars Classic-saks blitt en ikonisk designklassiker, og den har ennå ikke møtt en utfordrer som kan matche ytelsen. Den oransje Classic-saksen blir verdsatt av vanlige forbrukere og dyktige fagfolk over hele verden. Denne designklassikeren til hverdagsbruk fortsetter å være målestokken for alle andre sakser.

Hemmeligheten bak suksessen til verdens fremste saks

Suksessen til Classic-saksen er basert på langsiktig og kontinuerlig produktutvikling, kombinert med førsteklasses materialer. Klippevinkelen på bladene og presisjonslipingen, sikrer at saksen klipper jevnt og rent i hele sin lengde. Bladene til saksen er i rustfritt, herdet stål med seks separate slipinger for best ytelse. Håndtakene – i gjennomtestet kvalitetsplast – sitter perfekt i hånden og gir støtte under klippingen. Skjøten mellom bladet og håndtaket er solid og hygienisk, og skruen som forbinder bladene letter rengjøringen.

Kvaliteten på saksene blir nøye overvåket ved Fiskars‘ fabrikk i Billnäs i Finland. Alle sakser blir testet manuelt, og saksens karakteristiske lyd kontrolleres. Saksen blir også testet ved å klippe i polyester, det mest utfordrende materialet som finnes. Høy kvalitet og streng kvalitetskontroll garanterer at bare førsteklasses sakser forlater fabrikken. Den internasjonalt anerkjente designeren Olavi Lindén står bak dagens utforming av saksene. Den ikoniske designen til Classic-saksen er internasjonalt anerkjent, og saksen er blant annet en del av den permanente samlingen til Museum of Modern Art (MoMA) i New York
.

www.fiskars.no
Les mer om Fiskars-saksen her → Fiskars.no/50
Classic universalsaks, 21 cm, koster 219 NOK
Classic universalsaks, 21 cm venstre, koster 249 NOK

Om Fiskars

Fiskars er en ledende global leverandør av forbrukerprodukter for hjem, hage og utendørsområder. Bedriften, som fortsatt har spadeproduksjon i Nydalen i Oslo, har lange tradisjoner både i Norge og Finland. Produktporteføljen består av respekterte, internasjonale merker som Fiskars, Iittala og Gerber. Fiskars ble grunnlagt i 1649, er på NASDAQ OMX Helsinki og er Finlands eldste selskap. Fiskarsbeskjeftiger omkring 4 100 ansatte i over 20 land.

Besøk Fiskars her: www.fiskars.no

Tagged as: , , , , , , , , , ,