Kulturkompasset | critics of culture events

DRONNINGEN – THE QUEEN



Dronningen - Gyldendal forlag, forfatter Ingar Sletten Kolloen

Dronningen, – The Queen,

– a biography about the Norwegian Queen, Sonja, written by Ingar Sletten Kolloen.

Review by Henning Høholt

The author Ingar Sletten Kolloen, has a brilliant pen, he knows how to form his history so the audience trust in it.

This is the biography of the most famous woman. Sonja Haraldsen changed the royal family when she after nine years of fighting for love finally got her crownprins – Harald.

– – –

Dette er biografien om Norges mest berømte kvinne. Sonja Haraldsen forandret kongehuset da hun etter ni års kamp for kjærligheten endelig fikk sin kronprins.

Hvem var egentlig kjøpmannsdatteren som ble glad i kongssønnen? Hvordan var det å bli en del av kongehuset og få folkets blikk rettet mot seg? Hvem måtte hun bli? Hva har det kostet?

Vi møter dronning Sonja i offisielle sammenhenger og ute i naturen, som ektefelle, mor, svigermor og bestemor og som entusiastisk kulturformidler, varm omsorgsperson og krevende leder. Vi kommer tett på hennes tanker og følelser i rollen som Norges førstedame. Dette er også en beretning om monarkiets utvikling de siste femti årene
.

For første gang fortelles hele den sterke historien fra kronprins Harald fant Sonja Haraldsens hånd en kveld i 1959, og frem til kongeparet i dag leier prinsesse Ingrid Alexandra mot tronen. Biografien er fyldig illustrert, blant annet med et stort utvalg av Dronningens private bilder.

Boke presenteres i en meget delikat utgave, med en kongelig rødfarge på omslaget, som matcher perfekt med Dronning Sonjas farge på lepestiften på omslagsbildet (foto Morten Brun) presenteres den delikate boken fra Gyldendals forlag, (bokdesign Terese Moe Leiner/ Blæst) som sikkert vil bli en av de populæreste julegavene den kommende julen. I så måte er utgivelsen godt planlagt, samtidig som dette selvsagt stemmer overens med både Kongens og Dronningens 75 års fødselsdager i år. (Bakside foto: Rude foto fra Det Kongelige hoffs fotoarkiv).

Boken er inndelt i årsperioder. Den første delen handler om perioden 1937-1968 og har fått titlen “Tilfellet Sonja Haraldsen”. Kolloens beskrivelser av de  faktiske opplevelser, krydret med små ekte detaljer, gjør at dette flyter lett og ubesvært, fremover. Denne delen slutter med at forlovelsen med Sonja endelig blir offisiel, og hun blir Norges kommende førstedame.

Andre delen er om perioden 1968-1991, med tittelen “Førstedame i et mannssamfunn”. En periode som helt sikkert ikke har vært lett for Sonja, men som hun etterhvert får styr på. Midt i dette kapitelet, om Kongeskibets avledningsmanøvre, som gjorde at pressen trodde at Sonja og Harald hadde overnattet første natten på Kongeskibet Norge, mens de i virkeligheten var satt i land ved Vollen i Asker, slik at de kunne oppleve bryllupsnatten og dermed sin første natt som nygifte i deres kommende hjem Skaugum. Vi følger kronprinsparret på bryllupsreise, som til ¨begynne med lykkes å gjennomføre ganske inkognito. Barnefødsler, hvor Haakon Magnus og Märtha Louise blir født. Dette avsnittet ender med at Kong Olav er blitt syk, og man er klar over at et kongeskifte snart er forestående.

Deretter er vi kommet frem til perioden 1991-2001. “Det varme slottet”, hvor kronprinsesse Sonja n¨å har to pleiepasienter som trenger hennes omsorg og nærvær – svigerfaren og moren. Samtidig var neste generasjon inne i den urolige livsfasen da man løsriver seg fra foreldrene.  Dette kapitlet innledes med en beskrivelse av Märtha Louises Russe feiring og hennes uttalelse i forbindelse med hennes 18 års fødselsdag “Jeg har ikke noe vanlig privatliv”. Dette følges av Overgangstid, hvor Kronprinsparret mer og mer overtar en rekke av d representasjonsoppgaver som Kong Olav selv hadde planlagt, men som på grunn av hans sykdom ble for mye for ham. Samtidig som de første kvinnene meget langsomt trådte inn i rekkene rundt Slottet og Hoffet, først med en kvinnelig fenrik, Nina Jensen fra Harstad, som første kvinnelige vaktkommandøre for den 16 manns store gardevakten ved Slottet. Sonja, som 15 år tidligere hadde tatt sine første skridt inn i Forsvaret, var etterhvert blitt oberst og fulgte den historiske oppstillingen, inspeksjonen og vaktbyttet. I forbin delse med at Märtha Louise var blitt myndig var også kvinner blitt ansatt i eskortetjenesten. Kong Olav døde, og da Dronning Sonja og Kong Harald ankom til Slottet den kalde januar fredagen i 1991 var det et beveget syn å se tusener av levende lys som var satt nennsomt ned i snøen på Slottsbakken, en ærbødig hyldest til en avholdt Kong Olav, som var død. – Det norske folk hadde skapt en ny skikk for å vise sin sorg og takknemlighet.

En desemberkveld i 1999 uttalte Kronprins Haakon Magnus “Ja jeg har en kjæreste”, Mette Marit, som han en stund hadde boet sammen med i en leilighet i tredje etasje i en boligblokk i Ullevållsveien, på hjørnet overfor KHIO.

Et annet høydepunkt var Kongeparrets reise til de fire nordnorske fylkene, hvor Kongen i Kiberg, som ligger på den motsatte siden av Domen med Vardø utenfor holdt sin berømte talen, hvor han overfor partisaner og deres etterladte fra den andre verdenskrigen, som hadde samarbeidet med den store supermakten i øst (Sovjet) under krigen, undskyldte den behandlingen de hadde fått fra norske myndigheter. Han innledte denne fire minutter korte talen med ordene: “Det kan være smertelig   å måtte se historien i nytt lys”.  – Tårene rant hos dem som var direkte berørt. Det som ikke Kolloen har fått med seg i sin bok er, at den samme kvelden hadde Kongeparret utsatt sin planlagte avreise fra Vardø videre med Kongeskipet mot Båtsfjord, fra kl. 18 til kl. 22, for å være tilstede på en middag på Barents Hotell i Vardø sammen med byens og Kibergs fremste notabiliteter. – Undertegnede var i al beskjedenhet Kultursjef i Vardø på daværende tidspunkt og var den som hadde foreslått denne middagen for hoffet, og fått tilslag på dette. Jeg spilte selv bl.a. norsk musikk på hotellets piano under middagen.

Men før dette hadde Kongeparret allerede begynt på andre nytanker, som for eksempel på høsten 1991 å invitere to ganger til pressekonferanse på Slottet: “Kom og hils på oss på Slottet”.

Kapitel V, som beskriver tiden 2001-2012, har fått titlen “Konge og Dronningriket”, og Kolloen skriver om “Eget hjem i åpent slott”, “Gjenbruk og smaragder”, og “Dronningen av Huttiheiti” hvor Dronning Sonjas egen bok”Klangbunn” blir beskrevet, hvor hun forteller om sine egne opplevelser over ur og egg på Nordvestlandet, hvor Dronningens egne naturfotografier,  ble ledsaget av akvarellene til Ørnulf Opdahl.  19 av naturfotografiene ble senere utstilt i Scandinavian House på Manhatten i New York

e.g. making beds,be initiated following a specialist opinion and/or sildenafil side effects.

.

Mer og mer dreier seg om prinsesse Ingrid Alexandra, pg å gjøre henne mest mulig forberedt til sin kommende gjerning som kommende tronfølger etter hennes far Haakon, når den tiden kommer. Når hun fylder  18 år den 21. januar 2022, vil hun ta sete i statsråd for første gang.  Og mange år senere vil kanskje farmor Sonja si til sitt barnebarn, “- er det store muligheter for at du, Ingrid Aelxandra, er monark i dronningriket Norge”.

Inne i boken gleder vi oss først og fremst over en meget lang rekke fotos, fra mange kanter, private og offisielle om hverandre. Men den viktigste innrammingen ligger i illustrasjonsbilder, som er med og innleder hvert kapitel. Fra tapetet i Tuengen Alle, hvor Sonja Haraldsen vokset opp. Tapet fra frokostrommet på Skaugum. En detalje fra søyle i Lille festsal på Slottet. Tapet fra spisestuen i kongeleiligheten på Slottet. Samt, Stol fra Skaugum, brodert av prinsesse Ingeborg, mor til kronprinsesse Märtha. Disse smakfulle detaljene, gir  denne vakre boken en helt egen atmosfære.

Dette samlet forteller oss mer enn bare ord om Dronningen.

Jeg gleder meg til å skulle fordype meg enda mer i denne boken fremover.

Forfatter: Ingar Sletten Kolloen

Ingar Sletten Kolloen. Foto: Morten Brun

Utgivelsesår: 2012 – Gyldendal
536 sider
1. utgave

 

 

Tagged as: , , ,