Kulturkompasset | critics of culture events

Christian Krohg – bilder som griper – Nasjonalmuseet



Christian Krohg – bilder som griper

Av Synnøve Nord

OSLO: Christian Krohgs malerier fra 1880- og 90-årene pryder nå flere av salene i Nasjonalgalleriet. En utstilling du kan se helt frem til midten av september.

ET HOVEDVERK I NORSK KUNSTHISTORIE: “Albertine i politilegens venteværelse” var et sjokkerende motiv da det ble malt i 1887. (FOTO: NASJONALMUSEET)

Christian Krohg (1852-1925) er et ruvende navn i norsk kunsthistorie. Han preget utviklingen og kunstdebatten her hjemme i flere tiår. Nasjonalmuseets utstilling presenterer med dette en av hovedskikkelsene i vår kunst. Hans realisme er ofte krass i uttrykket, og kalles like gjerne for sosialrealisme. Han ønsket å male bilder som kunne engasjere et stort publikum – ikke bare eliten.

Blant hans mest kjente
bilder innen denne sjanger er “Albertine i politilegens venteværelse” og “Kampen for tilværelsen”. Krohg utdannet seg først til jurist, etter farens ønske. Deretter ofret han seg for kunsten. Han var utøvende både som maler, forfatter og journalist, og han ble den første professor ved Statens Kunstakademi.

En av skagensmalerne

Kunstneren var opptatt av mennesker, og så på folk fra alle samfunnslag og konkrete hendelser som interessante og aktuelle. Han hadde en meget stor produksjon, så kvaliteten kan derfor variere. Enkelte motiv er malt i flere varianter, uten at det nødvendigvis påvirker kvaliteten

prosthesis. This option is highly invasive and irreversible generic viagra Intracavernosal injection therapy is a well-established.

.

I 1879 kom kunstneren til Skagen på Jyllands nordspiss for første gang. Senere ble det flere produktive opphold der. Danskene regner ham som en av de betydeligste skagensmalerne
. Både på grunn av de mange viktige maleriene han malte der, men også fordi han alltid kom med de nyeste ideene og impulsene fra tidens store kunstby, Paris
. Særlig for Anna Anker ble han en viktig inspirator. Allerede i 1879 malte
han “Garnbinderen” og “Kone som skjærer brød”.

MONUMENTALT: Fiskerkonen Ane er monumentalt fremstilt i “Kone som skjærer brød”. (FOTO: NASJONALMUSEET)

I “Garnbinderen” har Krohg funnet motivet inne i en enkel stue. Fiskeren Niels Gaidede sitter i forgrunnen og binder fiskegarn. I bakgrunnen ser vi konen Ane, som nøster garn fra en gammeldags garnvinde. Kunstneren har fremstilt menneskene og situasjonen slik den virkelig var. Et nøkternt og realistisk blikk på det eldre ekteparet med sine enkle klær, og den enkle, lille fiskerstuen, er det han vil vise
oss. I “Kone som skjærer brød” er det Ane alene som utgjør motivet. Hun er sett i profil når hun skjærer brød, nærmest monumentalt fremstilt helt i bildets forgrunn. Ane har de samme klærne på seg som i forrige maleri, men er fremstilt med litt kraftigere farger. Hun er plassert helt til høyre i bildet
. For å balansere motivet har kunstneren plassert en blå kopp med gult smør på bordet foran henne. De tre små bildene høyt på veggen er heller ikke tilfeldig plassert. Et maleri som nok har en viss inspirasjon fra den hollandske maleren Jan Vermeer (1632-1675). Begge disse Krohg-maleriene er i offentlig eie i Norge, det første i Nasjonalmuseet og det andre i Bergen Kunstmuseum.

HVERDAGENS REALISME: “En sovende mann” fra 1882, er et typisk eksempel på kunstnerens realistiske motiver fra Skagen. (FOTO: NASJONALMUSEET)

Flere andre skagensmotiver er også med på Nasjonalmuseets utstilling. Ofte er fiskeren Niels Gaidede og flere i hans familie modeller. Chr. Krohg fikk et nært forhold til dem, og fikk male familiemedlemmene i dagliglivets ulike situasjoner. Det uhøytidelige “En sovende mann” fra 1882 ville vært et utenkelig motiv få år tidligere. Kunstneren viser oss en hverdagssituasjon hvor mannen ligger med ryggen mot oss.
Situasjonen og fargene gjør bildet til en malerisk liten perle.

Den nære familien

Krohg har malt en mengde portretter av sin egen familie. Det kjente, fargesterke portrettet av Oda, er nok malt like før de giftet seg i 1888. “Bohemdronningen” er fremstilt freidig og smilende, sett rett forfra. Mer følsomhet ser vi i de forskjellige maleriene av Oda og den nyfødte Per. Den senere kjente kunstneren Per Krohg ble født i Åsgårdstrand 18.juni 1889. “Om morgenen”, fra 1889, med mor og barn i sengen, vises i to varianter. Begge er i privat eie. Vi fornemmer en varhet og nærhet til selve motivet i disse fremstillingene. Tilsvarende gjelder også for “Per med tåteflaske”. Selve hovedverket fra sommeren i Åsgårdstrand er “I baljen”, et stort maleri hvor lille Per bades av barnepiken. Oda står klar med såpen, mens andre voksne og barn bivåner det hele. Dette store maleriet eies av Statens Museum for Kunst i København, men kjennes i flere varianter. De andre er mindre og mer forenklet i motivet.

MALT I ÅSGÅRDSTRAND: Christian Krohg har malt “I baljen” da familien bodde i Åsgårdstrand sommeren 1889. Oda og andre ser beundrende på lille. Per i baljen.(FOTO: NASJONALMUSEET)

Albertine

“Albertine i politilegens venteværelse” er nok Chr. Krohg’s mest kjente maleri. Det eies av Nasjonalmuseet. Han skrev boken om Albertine i 1886, og den ble beslaglagt dagen etter utgivelsen på grunn av utuktig innhold
. Våren 1887 ble maleriet med samme tema ferdig, og utstilt i Christiania. Debatten om både boken og maleriet var heftig. Kunstneren ble pålagt en bot av Byretten, og saken endte til slutt i Høyesterett.

Juristen Christian Krohg førte for øvrig selv saken. Utstillingen viser naturligvis dette 211 x 326 cm store maleriet sammen med mange av forarbeidene og annet arkivmateriale. Katalogen har også fokus på dette.

Det er 25 år siden den siste store Christian Krohg-utstillingen i Nasjonalgalleriet. En ny generasjon kunsthistorikere har nærmet seg kunstneren og hans malerier, og ser kanskje med litt andre øyne. Artiklene i katalogen gjenspeiler dette. Utstillingen og katalogen i 1887 var meget god, den viste hele kunstnerskapet. Nå er det en begrenset periode man fokuserer på, og det er interessant nok. Samtidig viser Lillehammer Kunstmuseum også en utstilling av Christian Krohg. Der vises 60 malerier fra 1898 til hans død i 1925 – men dette er en annen historie. Nasjonalmuseets katalog legger denne gang dessverre litt for mye vekt på de kunsthistoriske artiklene. Vi er naturligvis også glade for dette, men selve katalogen med konkrete opplysninger om maleriene og billedleggingen av de utstilte kunstverkene blir litt for tynn for det store publikum. Utstillingen er meget severdig, og museet har et rikholdig program med omvisninger.

www.nasjonalmuseet.no/

– – – – – – –

Les også gjerne vår sjefredaktør Henning Høholts avhandling om ALBERTINE I POLITILEGENS VENTEVÆRELSE

http://www.kulturkompasset.com/2009/07/albertine-i-politilegens-ventev%C3%A6relse/

Avhandling av Henning Høholt

Semesteroppgave våren 2009
Institutt for kunsthistorie
Universitetet i Oslo

Om maleriet

Albertine i politilegens venteværelse

Albertine i Politilegens venteværelse, Christian Krogh

av Christian Krogh (1852-1925)

 

Tagged as: ,