Kulturkompasset | critics of culture events

AMALIE SKRAM-PRISEN til HELGA FLATLAND


Amalie Skram-prisen 2015 til Helga Flatland

Av Synnøve Nord

Helga Flatland har fått Amalie Skram-prisen 2015. Foto

Helga Flatland har fått Amalie Skram-prisen 2015. Foto: Niklas Lello

OSLO/NORGE: Helga Flatland debuterte i 2010 med romanen ”Bli hvis du kan. Reis hvis du må”. Hun fikk strålende kritikker og mottok flere priser for boken – Tarjei Vesaas’ debutantpris, Aschehougs debutantstipend og Ungdommens kritikerpris.

I 2011 kom oppfølgeren, ”Alle vil hjem. Ingen vil tilbake”, og i 2013 ”Det finnes ingen helhet”. Dermed var triologien om barndomsvennene Tarjei, Trygve, Bjørn og Kristian fullført. De vervet seg som soldater til de norske styrkene i Afghanistan, og bare én av dem kom tilbake.

Helga Flatland: Bli hvis du kan. Reis hvis du må, Aschehoug

Helga Flatland: Bli hvis du kan. Reis hvis du må, Aschehoug

Amalie Skram-prisen

Dette er en skjønnlitterær pris som deles ut av Amalie Skram-stiftelsen i Bergen. Den tildeles en norsk kvinnelig forfatter som skriver i Amalie Skrams ånd. Den utdeles hvert år på Amalie Skrams fødselsdag den 22.august. Første gang var i 1994, da Amalie Skram-selskapet ble grunnlagt.

Liv Køltzow var den første mottakeren av Amalie Skram-prisen i 1994. Listen over alle prisvinnerne er imponerende. Her finner vi de viktigste norske kvinnelige forfatterne de siste tyve årene. Helga Flatland er en verdig vinner av prisen. Har du ikke lest disse tre bøkene, er muligheten fortsatt tilstede. Aschehoug har nå gitt ut triologien i ett bind, med tittelen ”Bli hvis du kan”.

Juryen uttaler blant annet:

Amalie Skram (1846-1905) sa selv at hun begynte å skrive Hellemyrsfolket fordi hun ville forstå hvordan en ung mann kunne velge å ta livet sitt. Hva er det som gjør at et menneske ser selvmord som eneste utvei? For å forstå dette, måtte hun forstå foreldrene, og for å forstå dem, deres foreldre. Parallellen til Helga Flatlands triologi er klar: Det store spørsmålet som søkes besvart gjennom psykologiske skildringer og beskrivelser av storsamfunnet og lokalsamfunnets normer og forventninger, er hva det er som gjør at fire unge menn fra en trygg, liten bygd i ett av verdens fredeligste land, velger å verve seg til de norske styrkene i Afghanistan. Ved dette utsetter de seg for farer og i verste fall risikerer de livet.

Helga Flatland: Vingebelastning kommr i høst. Aschehoug

Helga Flatland: Vingebelastning kommr i høst. Aschehoug

Det er befriende å lese en forfatter som klarer å løfte blikket fra seg selv og egne  erfaringer, og det er umulig å ikke bli dypt imponert over at en ung forfatter evner å gi troverdige psykologiske skildringer av ulike sider av et menneskeliv. Juryen er spesielt imponert over hvordan hun med stor innlevelse skildrer unge menn som prøver å finne ut hvem de er og hvem de vil være.

Helga Flatland vil noe med litteraturen sin – noe mer enn å skrive sitt liv for å forstå seg selv. Som Amalie Skram vil Helga Flatland forstå hvordan enkeltmennesker og menneskeskjebner formes.

Ny bok i høst

I september kommer en ny bok av Helga Flatland, ”Vingebelastning”. Den har 30 år gamle Andreas som hovedperson. Han er en ganske vanlig mann. Forfatteren sier at denne romanen er lysere og lettere, kanskje mer humoristisk, selv om temaet også her er alvorlig. Hun mener romanen først og fremst er et samtids- og generasjonsportrett. Forlaget kaller henne en av de fremste i den unge norske forfattergenerasjonen. Jeg gleder meg til å lese den nye boken.

Tagged as: , , , , ,