Kulturkompasset | critics of culture events

Bjørn Wiinblad – motiver fra hans glamorøse gobeliner.


Bjørn Wiinblad

Bjørn Wiinblad

Bjørn Wiinblad

– motiver fra hans glamorøse gobeliner. 

Glamorøs gobelin

OSLO/NORGE: Innredning med tepper og tekstiler er en av tidens største interiørtrender. Det har satt nytt fokus på en mindre kjent del av Bjørn Wiinblads kunstneriske virke – gobelinene. På høyden av karrieren sin utførte Wiinblad adskillige internasjonale bestillingsverk av bildetepper både til kunstsamlere og til teatre, hoteller og offentlige bygninger. Forstudiene til disse kan fremdeles besiktes i Wiinblads kunstnerhjem Det blå Hus, som ligger i Kongens Lyngby, nord for København, og som absolutt er et besøk værd.

Wiinblad Gobelin serien

Wiinblad Gobelin serien

Nå overfører Bjørn Wiinblad Denmark stoffligheten og sanseligheten fra det vevde universet til sin nye porselensserie, Gobelin. Serien henter inspirasjon fra Wiinblads originale gobelintegninger og tidens trendy rombemønster, og setter gyllen glamour på mugger, serveringsfat og skåler, 

Bjørn Wiinblads kunstnerskap 

Bjørn Wiinblads kunstnerskap hadde stor spennvidde og strakte seg fra folkelig plakatkunst og tallerkener til store bilde- og vevearbeid i millionklassen. Hans overdådige og optimistiske uttrykk gjorde ham lett å like for de fleste, men Wiinblads letthet må ikke forveksles med manglende kunstnerisk tyngde.

Bjørn Wiinblad, Detaljer.

Bjørn Wiinblad, Detaljer.

 

Han gikk på Kunstakademiet på samme tid som flere av dansk kunsts store navn som Asger Jorn, og i arbeidet med sine store bildetepper viser Wiinblad for alvor at han tilhører den kunstneriske superligaen. Vevene er fulle av symbolikk, fantasi og fargerikdom, og komposisjonen holdes på plass ved hjelp av romber i ulike farger. Denne glamorøse geometriske figuren gjenkjennes ofte i moderne mønster akkurat nå, som gir en opplagt anledning til å introdusere Wiinblads gobelinkunst i ny fortolkning, slik Bjørn Wiinblad Denmark gjør denne våren med lanseringen av Gobelin.

Brukskunst

Gobeliner er tepper som er så tett vevd at de nesten ligner malerier, og nyheten Gobelin byr på både servering og kunstnerisk fortelling. Seriens motiv er en moderne tolkning av Wiinblads gobelintegninger som bretter ut sitt fantasifulle bildespråk på tre deler i hvit, blankglasert porselen: Mugge, serveringsfat og skål.

 Tusen og en natt

Kvinner, kvinner, kvinner. Bjørn Wiinblad, Detaljer.

Kvinner, kvinner, kvinner. Bjørn Wiinblad, Detaljer.

Kvinneansiktet med trekantnese og mandelformede øyne er det sentrale motivet som er kjennetegnende for Bjørn Wiinblad, mens pastellfargede romber danner et geometrisk bakgrunnsmønster og gjør dekorasjonen på samme tid både stringent og overdådig. Den glamorøse stemningen fremheves av blanke gulldekorasjoner som gir motivet et eksklusiv preg og skaper assosiasjoner til Tusen og en natt. Gobelin-delene er perfekt til alle typer servering: Som dekadent vannmugge til middagsgjester eller champagnebrunsjen, som vakker oppsats til sushi, ferske vårruller og små muffins samt som en allsidig skål til delikatesser som fortjener en ekstra oppmerksomhet etter omsorgsfull anretning.

Gobelin-serien i hvit, blankglasert porselen med farget motiv og dekorasjon av bladgull inneholder mugge (H: 20 cm), skål (Ø: 16 cm) og serveringsfat (Ø: 30 cm) og koster hhv. 599 kr, 429 kr og 799 kr (veil.).

Nyhetene er i butikkene fra starten av mars 2017.

Historikk:

Inspirasjon ut av det blå

Bjørn Wiinblad selvportrett 1973. foto: Henning-Høholt. i Mars 2015

Bjørn Wiinblad selvportrett 1973. foto: Henning-Høholt. i Det blå hus i Kongens Lyngby. Mars 2015

Bjørn Wiinblad var verdenskunstner og verdensmann, men det som sto hjertet hans nærmest var “Det Blå Hus” i Kongens Lyngby, nord for København. Her bodde og arbeidet han fra 1966 og frem til sin død, og huset er i dag den viktigste kilden til forståelsen og videreføringen av Wiinblads kunstneriske arv og DNA.

En stor del av arbeidet med revitaliseringen av varemerket Bjørn Wiinblad er derfor gjort i Det Blå Hus, der tusenvis av motiver er gjennomgått med den samme lekende tilnærmingen som Bjørn Wiinblad selv hadde til designprosessen.

Resultatet er en stadig voksende kolleksjon bestående av fler og fler nye Wiinblad-deler med motiver som er gjenskapt etter Bjørn Wiinblads originale strek, men som er satt inn i et moderne farge- og produktunivers som rommer en autentisk, men samtidig oppdatert fortelling om Wiinblad. Den nyeste delen er altså nå den nye Gobelin serien.

Samarbeidet med Rosendahl Design Group støtter dessuten opp om fortellingen om Bjørn Wiinblad ved å bidra med økonomisk støtte slik at Det Blå Hus gjøres om til et arbeidende museum, nøyaktig etter Wiinblads eget ønske.

Tagged as: ,