Kulturkompasset | critics of culture events

“Det sto i Adressa” – jubileums bok – 250 år


Adresseavisens historie gjennom 250 år

Av Per Christiansen

“Det sto i Adressa”

Sett igjennom og vurdert med kultur og kunst synsvinkel av Henning Høholt.

Avisgutt, som beskrevet i avisen etter et intervju i nyere dage. En avisgutt i 1907, som var lidt våken og var rask til å hente avisene og komme seg rundt i byen, spesielt til retaurantene for å selge avsien, som den gangen kostet 5 øre, npr velstående folk så skulle betale, hendte det at avisgutten ikke kunne gi tilbake på en ti øre, dermed var der en ekstra god fortjeneste på salget av Adressa, for den gangen var 5 øre mange penger.

Avisgutt 1907, som beskrevet i avisen etter et intervju i nyere dage. En avisgutt i 1907, som var lidt våken og var rask til å hente avisene og komme seg rundt i byen, spesielt til retaurantene for å selge avsien, som den gangen kostet 5 øre, npr velstående folk så skulle betale, hendte det at avisgutten ikke kunne gi tilbake på en ti øre, dermed var der en ekstra god fortjeneste på salget av Adressa, for den gangen var 5 øre mange penger.

TRONDHEIM/NORGE: En murstein fra Trondheim har funnet vei til mitt redaktørbord i Kulturkompasset, og den har gitt meg mye glede, informasjon og bra skrevne artikler fra hele den lange perioden. Forfatter Per Christiansen.

Selvsagt med hundrevis av artikler, store eller mindre gode sensasjoner, og innslag som underveis understreker Adressas ståsted, på godt og ondt, er dette selvsagt blitt en meget variert, underholdende og informativ bok. Vell redigert med innledningsider til de enkelte periodene, hvor en rekke velvalgte detaljer er trukket frem, herunder høydepunkter i såvel det lokal- som det nasjonal politiske liv har fått sin naturlige og sikre plass.

"Det sto i Adressa" Per Christiansens bok om avisens 250 års historie. Museums Forlaget.

Det sto i Adressa” Per Christiansens bok om avisens 250 års historie. Museums Forlaget.

Naturlig nok har jeg lettest for å vurdere min egen levetid, og herunder mine spredte perioder som kulturskribent og anmelder i Adressa, samt mine egne perioder med helse-og sosialkonserter for Rikskonsertene i Sør-Trøndelag, som brakte meg ut i hver lille krok av noe av Adressas hovednedslagsfelt, hvorfra jeg føler meg godt hjemme i noen av de lokale presentasjonerne.

Interessant er tidligere redaktør Harald Torps målsetting:
“Det skal ikke falle en spurv til jordeni Midtre Handelsfelt uten at det blir registrert i Adresseavisen”.

Avisgutt i 1907, hvor prisen for en avis var 5 øre, men hvis noen betalte med en 10 øring hadde iblant avisguttene ingen veslepenge å gi tilbake med, og dengang var 5 øre mange penge.

KULTUR BEGIVENHETER

På oversikten over Midt_Norges frie stemme inperioden 1970-2017 er der ikke mye kultur på programmet. Man nevner så vidt at Star Wars hadde premiere i 1977. Dessverre glemmer man et par av de helt store musikalske begivenheter:

ARVE TELEFSEN og ARNE NORDHEIM

Den verdensberømte trønderen, violinisten Arve Tellefsen urfremførte den like berømte komponisten Arne Nordheims violinkonsert med Oslo Filharmoniske Orkester i Oslo, og senere i Trondheim. Med avis deadline på kvelden rundt kl 21.30 var der tidspress, for kritikken skulle på plass neste morgen, med godt forberedelses arbeide lyktes det meg å levere den omfattende kritikken før kl 21.

Likeledes da operaen Den Siste Nattevakt av Edvard Fliflet Bræin skulle ha urpremiere, var det også jeg som skrev kritikken til neste dags avis.

Begge disse viktige kulturbegivenheter mangler. Det synes jeg er utilgivelig.

Men det er selvsagt begrenset hva man får plass til når man skal forsøke å presentere 250 år på 472 sider.

ARNE TREHOLT

Av andre interessante og vellgjennomførte oppslag leste jeg om Arne Treholt, en stor personlighet, som jeg møtte et antall gange i min tid som restaurantsjef i Tostrupkjelleren i Oslo, hvor Treholt var en vellanset gjest både blant presse- og stortingsfolk, han var alltid vellkledt, imøtekommende og betenksomt. Spesielt husker jeg engang han kom og presenterte Andreas Papandreu for oss

Denne boken gir et unikt og underholdende innblikk i de viktigste og mest dramatiske hendelsene i Trondheim og Midt-Norge de siste 250 årene: 1800-tallet med branner som utslettet halve Trondheim, gatekamper og opptøyer i en ellers søvnig by, bygging av jernbane og telegraf. 1900-tallet med de første bilene, det første flyet og fjernsynets inntog, to verdenskriger og heftig strid om bynavnet. Og ikke minst 2000-tallet med nye omdreininger i den digitale revolusjonen. Hele tiden med nyheter og meninger om politikk og hverdagsliv, sport og kultur.

Det sto i Adressa handler mest om hva Norges eldste avis har fortalt sine lesere. Samtidig får vi et blikk bak kulissene – på hvordan redaktører, eiere og medarbeidere gjennom skiftende tider har klart å holde Adresseavisen levende. Fra starten et lite meldingsblad, senere én av fem dagsaviser i Trondheim, i dag landsdelens største mediehus. Med over 650 bilder og illustrasjoner er boken også en visuell reise gjennom et kvart årtusen.

Jubileumsboken er blitt en meget flott og representativ bok.

 

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,