Kulturkompasset | critics of culture events

Selbuvotter – bok – av Anne Bårdsgård


Selbuvotter – bok – av  Anne Bårdsgård

Av Henning Høholt

Anne Bådsgårds bok Selbuvotter lanseres 14. August kl. 13 på Selbu. Museumsforlaget.no

Anne Bådsgårds bok Selbuvotter lanseres 14. August kl. 13 på Selbu. Museumsforlaget.no

SELBU/NORGE: Anne Bådsgård presenterer en meget vakker omfattende og meget detaljert bok om noe som vi forstår står hennes hjerte nært. SELBUVOTTER.

Dermed blir det glød i presentasjonen, noe leserne kan glede seg storlig over i denne onfattende og meget vakkert og detaljert illustrerte bok om Selbuvotter, ikke kun i det rent tekniske, og i presentasjonen av mønstre, men også i den kulturhistoriske bakgrunnen.

Selvom jeg selvsagt hadde sette Selbuvotter i bl.a. Husflidsforretninger i Oslo, og i en lang rekke av byer, som jeg hadde besøkt i Norge,  møtte jeg Selbuvotter direkte for første gang da jeg midt på 1980 tallet konserterte på Selbu sammen med sopranen Hilde Nora Veidahl i en turné for Rikskonsertene. Etter konserten, som vi følte ble godt tatt imot, gledet vi oss meget over i stedet for en bukett blomster, en eske sjokolade, eller en flaske med noe godt i, å få hver sitt par Selbuvotter. Mine har jeg fremdeles, – jeg har ikke brukt dem så mye, for de er så vakre. et kulturhistorisk minne for meg.

Hva er en Selbuvott og hvordan strikkes den? 

Vi finner Selbuvotter overalt i Norge, og det er til dels uenighet om hva en ekte selbuvott er. Med egna garn og tynne pinner har forfatteren og strikkere i Selbu gjenskapt vottblad, grep, stælpe, toppinj, vekk, tommelkile og tommåsfinger til bladvotter og fingervotter etter gamle mønstre.

Selbuvotter presenterer vottetradisjonen i Selbu fra 1850-tallet og fram til i dag. De eldste vottene ble brukt som stasplagg og finere gaver, ofte til brudgommen og hans familie. Vottene var håndverk på høyt nivå både med tanke på ullsortering, spinning, strikking og originalitet i mønsterkonstruksjon. Senere ble votteproduksjon en viktig inntektskilde for Selbu. Mange tonn votter er produsert opp gjennom årene. Mønstrene ble standardisert, men ennå i dag lages nye mønster og nye kombinasjoner.

Selbuvotter er ei vakker bok og ei skattekiste for strikkere. Mønstersamlingen i boka kan kombineres på utallige måter og framgangsmåtene er forklart både i tekst og bilder. Et utvalg votter blir grundigere omtalt med mønster. De er hentet fra eldre mønsteropptegnelser, eldre votter eller foto av eldre votter.

Anne Bårdsgård (f. 1966) er kunsthåndverker med utdannelse fra Institutt for tekstil ved Kunsthøgskolen i Bergen. Hun har hatt flere separatutstillinger og deltatt på en rekke kollektivutstillinger i inn og utland. Hennes verk er innkjøpt av norske kunstindustrimuseer, Kulturrådet, Rikshospitalet og Fondet for utsmykking av offentlige bygg og flere.

Anne Bårdsgård (f. 1966) er kunsthåndverker med utdannelse fra Institutt for tekstil ved Kunsthøgskolen i Bergen. Hun har hatt flere separatutstillinger og deltatt på en rekke kollektivutstillinger i inn og utland. Hennes verk er innkjøpt av norske kunstindustrimuseer, Kulturrådet, Rikshospitalet og Fondet for utsmykking av offentlige bygg og flere.

Forfatter Anne Bårdsgård er oppvokst i Selbu og har alltid hatt et nært forhold til Selbu og vottstrikking. I 2013 fikk hun en idé: Var det mulig å samle inn, registrere og transkribere mønstre fra Selbu og samle dem i bokform for å sette vottproduksjon i Selbu i en nasjonal kulturhistorisk kontekst? Boka Selbuvotter er et vellykket resultat av prosjektet.

Invitasjon til boklansering og strikkeutstilling

Strikkebølgen får et faglig løft med Anne Bårdsgårds bok Selbuvottersom presenterer vottetradisjonen i Selbu fra 1850-tallet og fram til i dag. Søndag 14. august blir det boklansering og åpning av strikkeutstilling på Selbu Bygdemuseum. Dette er ei vakker bok og ei skattekiste for strikkere, med mønster og forklaringer i tekst og bilder.

Tid: Søndag 14. august kl. 13.00

Sted: Selbu Bygdemuseum

Birgitta Odén, regionkonservator ved Selbu Bygdemuseum, ønsker velkommen.

Anne Bårdsgård, kunsthåndverker og prosjektleder for utstilling og bok, vil presentere prosjektet.

Underholdning ved Selbudrekinj.

Offisiell åpningstale ved eks. ordfører Inga Balstad.

Hedring av medarbeidere, boksalg og bevertning.

Velkommen til en viktig markering av Selbus stolte håndverkstradisjon!

Bokas nettside: http://www.museumsforlaget.no/index.php/component/hikashop/product/40-selbuvotter

Bokas Facebookside: https://www.facebook.com/Selbuvotter-Anne-Bårdsgård-1611852182430804/?fref=ts

ISBN 9788283050370

296 sider    Innb.

Pris: Kr 450,–

Utgivelsesdato: Lanseres 14. August 2016

- – -

Link til Kulturkompassets offisielle besøksstatistikk:

kulturkompasset.com/webalizer/index.html

Tagged as: , , , , , , , ,