Kulturkompasset | critics of culture events

Flott Aftenpostens Nyttårskonsert


Flott Aftenpostens Nyttårskonsert

Av Henning Høholt, fotos Tomas Bagackas

OSLO/NORGE: Et av nyttårets høydepunkter var Aftenpostens Nyttårskonsert, som 8. og 9. Januar ble arrangert i Oslo Konserthus med KORK – Kringkastingsorkestret som midtpunkt dirigert av Markus Lehtinen, rundt et stjernegalleri av solister, og med den feinde flotte Åse Kleveland som presentatør, i velkjent elegant, godt forberedt, og i velklingende stil. S0m alltid elegant klædt, i første del i en orange farget fotsid kreasjon og i andre delen i et festfyrverkeri i sort med glitter i rødt, sølv og sort, – en kjole som passet perfekt til en festlig Nyttårskonsert. 

Aftenpostens Nyttårs konsert.

Aftenpostens Nyttårs konsert.

ÅSE KLEVELAND

Overraskende åpnet Åse Kleveland med en sang, “Venners vise”, som hun for et par uker siden hadde fått sendende fra en dyktige låtskriver Elin Nygård — fra Grimstad, denne vakre sangen, som Åse Kleveland sang uten akkompagnement, simpelthen fordi der enda ikke fantes noe musikkarrangement starter tankefult med ordene: “Kom inn, sitt ned, vinteren stenger vi ute”.

MARIT MIDTLI

Den unge folkesanger Marit Midtli var en verdig representant for de norske innslag i programmet, to sanger, i første avdeling “Beltet mitt”, og i andre delen “Farvel min venn”, begge arrangert av Karl-Johan Ankarblom, hvorav spesielt den siste gjorde et sterkt inntrykk.

Marit Midtli med KORK dirigert av Markus Lehtinen synger Farvel min venn, foto Tomas Bagackas

Marit Midtli med KORK dirigert av Markus Lehtinen synger “Farvel min venn”, foto Tomas Bagackas

CHRISTOPHER TUN ANDERSEN

Av norske solister gledet vi oss også over den unge klassiske fiolinisten Christopher Tun Andersen, som imponerte med en av de tre sanger fra Peter Tsjaikovskijs “Souvenir d´un lieu cher”  nr. 1 Opus 4 i D-dur – Minder fra et kjært sted, som Tsjaikovskij skrev i Ukraine. Og i andre delen den forrygende og krevende Polonese nr.1, opus 4 i D-dur av Henryk Wieniavski.

Imidlertid var det den russiske stjerne sopranen Julia Novikova, som godt akkompagnert av KORK dirigert av Markus Lehtinen, som hadde de store krevende oppgaver i dette programmet, godt produsert av Sigmund Jaang.

JULIA NOVIKOVA

Julia Novikova blir intervievet av Åse Kleveland, th Markus Lehtinen, foto Tomas Bagackas

Julia Novikova blir intervievet av Åse Kleveland, th Markus Lehtinen, foto Tomas Bagackas

Etter en innledning med ouverturen til Giacchino Rossini´s Barberen i Sevilla, i glødende stil, og med mange gode soloinnslag fra orkestret. Gledet Movikova publikum først med “Suis je gentile ainsi” fra Jules Massenet´opera Manon, senere “Ah, Je veux vivre” fra Charles Gounods opera Romeo og Julie. Samt i andre avdelingen Gildas arie, “Caro nome” fra Giuseppe Verdis Rigoletto, og sluttet sine innslag av med Latterarien “Mein Herr Marquis” fra Johan Strauss d.y. operette Flaggermusen. Det var flørste gangen Julia Novikova opptrådte i Oslo, men hun har sunget i Tromsø, under konserten fortalte hun i et interview til Åse Kleveland at hun håpet å få en anledning til å synge i Oslos vakre operahus på et eller annet tidspunkt. Hun er opprinnelig fra Saint Petersburg, hvor hun i 2006 debuterte på Marinsky teatret med Valerij Gergiev som dirigent, hun har sunget ved en rekke store operahus i Europa, og blant annet sunget Nattens Dronning i Wolfgang Amadeus Mozarts opera Tryllefløyten både på Staats operaen i Berlin og Wiener Staatsopera. Hennes stemme var vakker i denne konsertsammenheng og helt overbevisende i sin koloratur, det var en opplevelse å høre henne.

Vår kritiker i nord Italien, Fabio Bardelli opplevet Julia Novikova som Gilda i en Rigoletto produksjon på Opera di Firenze den 9.12.2015, og hans friske kritikk fra denne produksjonen kan leses på: http://www.kulturkompasset.com/2015/12/17/rigoletto-in-firenze/

KORK og MARKUS LEHTINEN

KORK under Markus Lehtinens sikre ledelse låt flott, som innledning til konserten gledet orkestret oss med en av Johan Halvorsens  mange  vellykkede komposisjoner, Tordenskjold ut i aktion”, en flott suite, opus 18, som ble til under hans mange tiår som kapellmester og huskomponist på Nationaltheatret fra 1899. Andre rent musikalske høydepunkt var Johan Strauss d.y. valsen “An der Schönen Blauen Donau” , som avsluttet konsertens første avdeling, videre åpningen til den andre delen, Eivind Grovens “Hjalar-ljod”, opus 38.  Samt sist, men ikke minst avslutningsnummeret Edward Elgars “Pomp and Circumstance”, hvor man forsøkte å få publikum til å synge med. - En flott nyttårs konsert.

Finale, fra venstre Christopher Tun Andersen, Julia Novikova, Markus Lehtinen, Mari Midtli og Åse Kleveland, samt hele KORK i Elgar Pomp and Circumstance, Foto Tomas Bagackas

Finale, fra venstre Christopher Tun Andersen, Julia Novikova, Markus Lehtinen, Mari Midtli og Åse Kleveland, samt hele KORK i Elgar Pomp and Circumstance, Foto Tomas Bagackas

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , ,