Kulturkompasset | critics of culture events

Wahls Den tyske kejser Karl VI’s taffel


SMK’s konservatorer restaurerer de kommende måneder

J.S. Wahls Den tyske kejser Karl VI’s taffel

 En fødselsdagsgave til Dronning Margrethe II

KØBENHAVN/DANMARK: I fire måneder kan besøgende på Statens Museum for Kunst kigge med, når museets konservatorer med skalpeller og farvepigment restaurerer et værk, der til dagligt hænger i H.M. Dronning Margrethe II’s private gemakker. Restaureringen af J.S. Wahls maleri Den tyske kejser Karl VI’s taffel er Ny Carlsbergfondets 75-års-fødselsdagsgave til Dronningen.

I atellieret på Statens Museum for Kunst arbeider konservatorer med å restaurere på bildet.

I atellieret på Statens Museum for Kunst arbeider konservatorer med å restaurere på bildet.

Det store maleri Den tyske kejser Karl VI’s taffel har siden 1872 hængt på Fredensborg Slot i H.M. Dronning Margrethe II’s private bolig. Maleriet er malet af Johann Salomon Wahl i 1741. Det blev erhvervet til Det Kongelige Kunstkammer samme år og har siden været en del af de kongelige samlinger.

Maleriet er med tiden kommet i så dårlig stand, at det i en årrække ikke har kunnet tåle at hænge fremme. Manglende binding mellem farvelag og lærred har medført, at ustabil farve er skallet af på mange områder, og overalt truer endnu mere maling med at falde af. Maleriet trænger til en gennemgribende konservering og restaurering. Det er nu blevet muligt med en donation fra Ny Carlsbergfondet, som er en fødselsdagsgave til majestæten.

Behandlingen kræver mere end 2.200 timers koncentreret arbejde med fastlægning af farvelag, laminering af det gamle lærred på et nyt og en omfattende retouchering af de mange skader. Når den omfattende konserveringsproces er til ende, kan maleriet igen præsenteres på Fredensborg Slot.

Besøg det åbne atelier
SMK har mange års erfaringer med at åbne konservatorværkstedet for publikum. Ideen er at give publikum et indblik i det arbejde, der foregår i museets maskinrum. SMK’s konservatorer inviterer indenfor fra 29. oktober 2015 – 28. februar 2016, hvor museets gæster kan stille spørgsmål til og følge den omfattende restaurering.

Om maleriet

Den tyske kejser Karl VI’s taffel er malet som en kopi efter original af Martin van Meytens, udført til hoffet i Wien i 1736. Der er malet flere versioner i de efterfølgende år af forskellige kunstnere. Originalen er formentlig malet i forbindelse med enten brylluppet eller forlovelsen mellem kejserens ældste datter, Maria Theresia, og Franz Stephan af Lothringen.

Det store maleri Den tyske kejser Karl VI’s taffel har siden 1872 hængt på Fredensborg Slot i H.M. Dronning Margrethe II’s private bolig. Maleriet er malet af Johann Salomon Wahl i 1741.

Det store maleri Den tyske kejser Karl VI’s taffel har siden 1872 hængt på Fredensborg Slot i H.M. Dronning Margrethe II’s private bolig. Maleriet er malet af Johann Salomon Wahl i 1741.

Forbindelsen var en betydningsfuld begivenhed i europæisk historie, fordi Maria Theresia ved sin fars død få år senere blev regent for de østrigske og ungarske landområder, som den første kvindelige tronfølger i den habsburgske slægt. Da Franz Stephan efterfølgende blev valgt til kejser for det Tysk-Romerske Rige, udvidede og cementerede ægteskabet dermed Habsburgernes regeringsmagt i Europa.

Det regerende kejserpar Karl VI og Elisabeth Christina ses siddende under en baldakin midt for bordet, mens brudeparret sidder for bordenden til højre. Til venstre sidder kejserens søster, Maria Magdalena og hans næstældste datter, Maria Anna. Omkring dem står medlemmer af hoffet, adelen og militære rangspersoner.

Åbent atelier: Dronningens fødselsdagsgave kan besøges i museets åbningstid i perioden 29. oktober 2015 – 28. februar 2016.

Tagged as: , , , , , , , ,