Kulturkompasset | critics of culture events

Dansens Hus med internasjonale gjestespill


KINDEREGG – Dansens Hus med internasjonale gjestespill

OSLO/NORGE: Lørdag 12. og søndag 13. september er et kinderegg på Dansens Hus: hele tre hotte, unge danseforestillinger fra Europa vises på en kveld. Ungarn, Østerrike/Sverige og Belgia er representert med henholdsvis fire nakne dansere, to dansere i full ridderrustning og hoppende dansere i en 70 minutters intrikat koreografi.

Europeisk dansenettverk

Dansens Hus med internasjonale gjestespill 12. og 13. September 2015.

Chivalry is dead av Deutinger & Gottfars på Dansens Hus- internasjonale gjestespill 12. og 13. September 2015.

Aerowaves er et nettverk av scener som viser dansekunst i hele Eurpoa. De arbeider for å fremme unge, nye dansekunstnere og Dansens Hus er medlem av dette nettverket. De tre forestillingene som presenteres 12. og 13. september er plukket ut av dette nettverket som særlig interessante prosjekter.

Uten en tråd

Fra Ungarn kommer kompaniet Hodworks under ledelse av koreograf Adrienn Hód med forestillingen «Dawn». Det umiddelbart spektakulære ved denne forestillingen er at alle danserne gjennomfører store deler av forestillingen uten en tråd på kroppen. Grunnen er ganske enkelt at forestillingen setter kroppen i fokus, og er en vågal og modig utforskning av kroppens ulike funksjoner og betydning når den fremstilles helt bart på scenen.

Middelalderske verdier

  • Østerrikeren Alex Deutinger og svenske Alexander Gottfarb proklamerer i tittelen på sin forestilling at “Chivalry is Dead” – oversatt til noe i retning av galanteriets død. To utøvere tilbringer 40 minutter på scenen dansende i full rustning. Ikke rart at  de kollapser mot slutten…Deutinger og Gottfarb ser en dreining i dagens underholdningsindustri – ikke minst i spillverdenen – mot middelalderens verdier som mot, ære og ridderlighet, og retter i denne forestillingen oppmerksomheten mot denne kanskje litt overraskende tolkningen av tendenser i vår samtid. Kanskje er ikke riddertidens verdier så døde allikevel?

Hoppedans

på Dansens Hus- internasjonale gjestespill 12. og 13. September 2015.

The Dog Days are Over av Jan Martens på Dansens Hus- internasjonale gjestespill 12. og 13. September 2015.

Høyest profilert av dansekunstnerne som presenteres denne helgen er belgiske Jan Martens. Sjelden har vel klisjéen “topptrente dansere” passet bedre enn i denne kritikerroste forestillingen. I hele 70 minutter hopper danserne frem en suggererende, intens og helt særegen forestilling. Jan Martens har tatt den amerikanske fotografen Philippe Halsmans ord fra 1958 helt bokstavelig: “Når du ber en person om å hoppe, blir all oppmerksomhet rettet mot hoppingen og maskene faller slik at den virkelige personen kommer frem.”

Alle tre forestillinger kan oppleves på en kveld, men publikum kan også kjøpe billett til bare en eller to av forestillingen hvis ønskelig.

  1. og 13. september.

Kl. 18.00: Alex Deutinger & Alexander Gottfarb: «Chivalry is Dead»

Se video her

Varighet: 40 min. Konsept og koreografi: Alex Deutinger og Alexander Gottfarb. Fremført av: Alex Deutinger og Dante Murillo. Lyd: Guenther Berger. Lys: Peter Thalhamer

Kl. 19.30: Hodworks: «Dawn»

Se video her

Varighet: 45 min. Koreografi: Adrienn Hód. Utøvere: Emese Cuhorka, Júlia Hodi, Csaba Molnár, Marcio Canabarro. Live music: Zoltán Mizsei. Musikalsk konsulent: Zsolt Sőrés Ahad. Konsulenter: Ármin Szabó-Székely, Marco Torrice, Zsolt Sőrés. Lysdesign: Kata Dézsi

Kl. 21.00: Jan Martens: «The Dog Days are Over»

Se video her

Varighet: 70 min. Av: Jan Martens. Med: Cherish Menzo, Nelle Hens, Piet Defrancq, Kimmy Ligtvoet, Steven Michel, Julien Josse, Laura Vanborm, Naomi Gibson og/eller Morgane Ribbens, Ilse Ghekiere, Victor Dumont, Connor Schumacher. Lysdesign: Jan Fedinger. Dramaturg: Renée Copraij

Attachments area

Preview YouTube video «Chivalry is Dead» av Deutinger & Gottfarb spilles 12.-13. september på Dansens Hus

«Chivalry is Dead» av Deutinger & Gottfarb spilles 12.-13. september på Dansens Hus

Preview YouTube video Jan Martens «The Dogdays are Over» spilles på Dansens Hus 12.-13. september

Jan Martens «The Dogdays are Over» spilles på Dansens Hus 12.-13. september

 

Tagged as: , , , , , , , , , ,