Kulturkompasset | critics of culture events

Bjørn Wiinblad – Ny serie fra Rosendahl – Danmark


Bjørn Wiinblad vender tilbake 

Bjørn Wiinblad, selvportrett 1973, foto Henning Høholt. 2015-03-03

Bjørn Wiinblad, selvportrett 1973, foto Henning Høholt. 2015-03-03

OSLO/NORGE: Keramikeren Bjørn Wiinblad er kjent for sin fantasifulle strek og frodige kvinneskikkelser, og hansenorme produksjon er et av de mest fargerike kapitlene i dansk brukskunsthistorie. De siste tiårene har det vært litt stille rundt Wiinblad, men ikke nå lenger. Denne våren gjenoppstår Wiinblad nemlig som varemerke i Norge.

Ved at Rosendahl Design Group skriver videre på fortellingen om den livsglade multikunstneren og lanserer Bjørn Wiinblad 2.0.

Kolleksjonen hyller Wiinblads autentiske og eventyrlige univers, samtidig som den har et moderne, funksjonelt formspråk som frir til både nostalgiske samlere og nye generasjoner.

Festlig ny Bjørn Wiinblad tallerken fra den nye serie. foto Henning Høholt 2015

Festlig ny Bjørn Wiinblad tallerken fra den nye serie. foto Henning Høholt 2015

Multikunstneren og levemannen Bjørn Wiinblad (1918–2006) satte sin snirklende signaturstrek og sine fantasifulle kvinneansikter på mange forskjellige overflater, alt fra keramikk til scenografi og helhetlig innredning. I motsetning til andre kunstnere som levde samtidig og som dyrket funksjonalismen og det rene, hvite uttrykket, var Wiinblad en maksimalist. Populariteten på 60- og 70-tallet var skyhøy, også internasjonalt, både når det kom til produksjonen og hans kunstneriske uttrykket.

At Wiinblad-design var å finne i mange norske hjem innfridde Bjørn Wiinblads kunstneriske misjon om å nå ut i folks hjem og spre glede med sin finurlige og fargerike design. I takt med tiden gikk Wiinblad imidlertid gravis fra “kul” til “kitsch”. Men nå rører han på seg igjen. Etter mange år i skyggen er Wiinblads produkter i dag blitt trendy loppefunn og ettertraktede samlerobjekter, ja, rett og slett kule, og gjennom relanseringen og revitaliseringen av Bjørn Wiinblad, tar nå Rosendahl Design Group grep om denne tendensen.

Fra den nye Bjørn Wiinblad serie fra Rosendahl Design Group i Danmark

Fra den nye Bjørn Wiinblad serie fra Rosendahl Design Group i Danmark

Inspirasjon ut av det blå

Bjørn Wiinblad var verdenskunstner og verdensmann, men det som sto hjertet hans nærmest var “Det Blå Hus” i Kongens Lyngby, nord for København. Her bodde og arbeidet han fra 1966 og frem til sin død, og huset er i dag den viktigste kilden til forståelsen og videreføringen av Wiinblads kunstneriske arv og DNA. En stor del av arbeidet med revitaliseringen av varemerket Bjørn Wiinblad er derfor gjort i Det Blå Hus, der tusenvis av motiver er gjennomgått med den samme lekende tilnærmingen som Bjørn Wiinblad selv hadde til designprosessen. Resultatet er en kolleksjon bestående av 47 nye Wiinblad-deler med motiver som er gjenskapt etter Bjørn Wiinblads originale strek, men som er satt inn i et moderne farge- og produktunivers som rommer en autentisk, men samtidig oppdatert fortelling om Wiinblad.

Samarbeidet med Rosendahl Design Group støtter dessuten opp om fortellingen om Bjørn Wiinblad ved å bidra med økonomisk støtte slik at Det Blå Hus gjøres om til et arbeidende museum, nøyaktig etter Wiinblads eget ønske.

Vakre store krus med mere fra den nye Bjørn Wiinblad serien

Vakre store krus med mere fra den nye Bjørn Wiinblad serien

På fornavn med fargerik og personlig design

Bjørn Wiinblad, ny serie 2015 1 - Kopi - Kopi (2)

Som kunstner skapte Bjørn Wiinblad både unik design og bredere produksjoner, og det gjennomgående motivet var alltid kvinnene. Ikke minst er blikket hos kvinnene noe helt spesielt – sørgmodig, mystisk, muntert eller nysgjerrig. Kanskje fordi Wiinblad, uansett hvor mange ansatte han hadde, alltid malte øynene selv. Dermed ble kvinnene til små personligheter som fikk poetiske navn og karakteristiske trekk som rosenkålører, korte armer, små bryst og kantede neser.

Med respekt for designarven setter Rosendahl Design Group kvinnene i sentrum også på vårens nylanseringer og ønsker Rosalinde, Felicia, Cecilia, Amelia og Rosemunde velkommen. Kvinnene er produsert på krus, termokrus, skåler, vaser, urtepotteskjulere, skjærebrett, lysestaker, kakebokser og brett. Formspråket er enkelt og organisk, og motivene er laget på hvit bakgrunn i seks gjennomgående farger som kan blandes på kryss og tvers, eller føres gjennom med forkjærlighet for én enkelt farge.

Wiinblad, ny serie, foto Henning Høholt 2015

Wiinblad, ny serie, foto Henning Høholt 2015

Wiinblads signaturfarge, blå, er naturligvis selvskrevet på paletten og suppleres av fem andre tidløse farger; lilla, svart, grønn, gul og rød, akkurat som den fargeelskende og flamboyante Wiinblad selv ville hatt det.

I Norge lanseres Bjørn Wiinblad kolleksjonen 15. April

Den nye Wiinblad-kolleksjonen fås fra denne dagen hos Interiør-Galleriet på Briskeby i Oslo, en forretning som har vært som et “hjem” for Bjørn Wiinblad og hans design i mange årtier, og hvor man også kan finne en lang rekke av hans egne original kunstverker.  En butikk som er “verdensberømt” for sitt nære samarbeide med Bjørn Wiinblad, og for sine årlige utstillinger med originalarbeider fra Bjørn Wiinblads design, også av original tegninger, bilder, vevarbeider osv. fra Wiinblads scene- og design produksjoner. Videre med hele hans bredden av kolleksjoner, ikke minst fra Rosenthal, hvor Bjørn Wiinblad som kjent var sjefdesigner i en menneskealder, selvsagt innklusive de berømte Juletallerkener osv. Antagelig fra lenge før Rosendahl Design Group i det hele tatt ble oppmerksom på Wiinblad.

Videre i butikkskjeden Design for Evig og Illums Bolighus til veil. priser fra kr 129 til kr 629.,

Tagged as: , , , , , , , ,