Kulturkompasset | critics of culture events

BOURNONVILLE i Biarritz 2014


Bournonville i Biarritz 2014

August Bournonville (1805-1879). Han var en dansk ballettmester og koreograf.  Sønn av en fransk ballettmester, Antoine Bournonville, som hadde slått seg ned i Danmark. Han innførte en ny stil i balletten, til vanlig kjent som Bournonville-skolen

 Af Henning Høholt

BIARRITZ/FRANCE: I år var det siste året af 6 år med alle 6 Bournonville klasser, og dette året var det lørdagsklassen. ca. 50 dansere deltok. I denne sammenheng har vi interviewet den ene av initiativtakerne Dinna Bjørn om hvordan dette gikk, og spesielt om hvordan den avsluttende gallaforestillingen i Malandin ballettens teatersal i den tidligere Gare du Midi i Biarritz forløp.

Dinna Bjørn fortæller om Gallaen den. 28. August 2014:

Dinna Bjørn i full aktivitet i Biarritz i 2014. Foto Esther Protzmann.

“Det blev en helt fantastisk Galla forestilling, hvor alting bare faldt på plads, – efter en temmelig kaotisk generalprøve aftenen forinden!

Alle gæsterne gjorde kæmpefine indsatser.

BOURNONVILLE GALLA i Biarritz 2014. Fra venstre GIORGI MSCHVENIRADZE og MARIAM ELOSHVILI, ANA ALBUTASHVILI, LUKE SCHAUFUSS, ANTOINE KIRSCHER og ALICE CATONNET,GUDRUN BOJESEN, ULRIK BIRKKJÆR, DIANA CURI MARCINI, MARI ELO. til høyre EUGENIE SKILNAND og PHILIP CURRELL foran XING DONG TING og BRIGIDA PEREIRA NEVES in Biarritz, France. Foto: OLIVIER HOUEIX

EUGENIE SKILNAND og PHILIP CURRELL fra Nasjonalballetten i Oslo,  dansede bare SÅ godt og stilrent i dansede Kermessen i Brügge pas de deux, - så det var en lyst!

Luke Schaufuss instrueres i La Sylphide av Frank “Andersen (med ryggen til). Foto Esther Protzmann

“Det var selvfølgelig også morsomt at se unge LUKE SCHAUFUSS som James i Sylfide-divertissementet - det var som at se en meget ung Peter Schaufuss igen! Luke Schaufuss har danset i Birmingham Royal ballet i år; men er vendt tilbage til Den Kgl. Danske Ballet i denne sæson ( han havde bare orlov ).”

“GIORGI MSCHVENIRADZE og MARIAM ELOSHVILI fra Den Georgiske Nationalballet, (Tblisi), dansede pas de deux fra Wilhelm Tell”.

“GUDRUN BOJESEN, DIANA CUNI og ULRIK BIRKKJÆR fra Den Kgl. Danske Ballet dansede Pas de trois fra Konservatoriet”

ANA ALBUTASHVILI fra Birmingham Royal Ballet dansede soloen La Neva fra”Fra Sibirien til Moscow” og også Sylfiden sammen med LUKE SCHAUFUSS.”

Balletbarn in Napoli i Biarritz 2014, foto Olivier Houeix

“XING DONG TING fra Liaoning Ballet dansede en solo fra NAPOLI
BRIGIDA PEREIRA NEVES  fra Ostrava ballet dansede også en Napoli-solo”

Académie Bournonville à Biarritz 2014 Pas de trois, Le Conservatoire (1849) Gudrun Bojesen, Diana Cuni et Ulrik Birkkjaer musique Holger Simon Paulli. Foto: Olivier Hoieux

“De to unge franskmænd, ALICE CATONNET og ANTOINE KIRSCHER  fra Pariseroperaen imponerede alle med deres meget flotte og sikre fremførelse af Pas de la Vestale. Og så havde de ovenikøbet overskud til at være charmerende!”

“I tillæg deltog samtlige 50 seminar-deltagere med uddrag fra Lørdagsskolen og Balabilen fra Napoli.”

Applaus – Bournonville Galla, foto Esther Protzmann, Biarritz 2014

“Og som en ekstra stjerne glitrede Erik Aschengreen som en sprudlende veloplagt konferencier. Jeg tror ikke, at franskmændene er vant til, at en konferencier kan være både så vidende og så morsom!

Bournonville in Biarritz, foto Olivier Houeix

Elisabeth Platel var der, og hun er jo ellers svær at imponere; men her måtte hun give sig!
I tillæg havde vi om muligt det bedste pre-professionelle hold i år af alle årene, demonstrationerne af hvad de havde lært i ugens løb så også imponerende godt ud.
Det var rigtig skønt at kunne afslutte de seks års Bournonville-sommerseminarer i Biarritz med maner på denne flotte måde. Pyh ha, det var altså også ganske krævende mens det stod på. Jeg syntes næsten ikke, at jeg sov i en hel uge! Men det var så rigeligt al besværet og alle problemerne værd! “ – avslutter Dinna Bjørn overfor Kulturkompasset. 

Bournonville skolen er aktuell over hele verden. Alice Catonnet, Dinna Bjørn, Eric Viudes, Antoine Kirscher, etter avsluttende prøver på Palais Garnier i Paris på Pas de Vestales, før Bournonville Gallaen 2014 Foto Henning Høholt

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,