Kulturkompasset | critics of culture events

A Swan Lake: Vilt, vått og vakkert


Vilt, vått og vakkert: A Swan Lake 

Camilla Spidsøe og Melissa Hough som hvit og svart svane i Alexander Ekman´s ballett A Swan Lake, kostymer Henrik Vibskov. Foto: Erik Berg

OSLO/NORGE: “Jeg ville gjøre noe stort og vilt og annerledes. Noe med vann!” sier koreograf Alexander Ekman, som 26. april fyller Hovedscenen i Operaen med 5000 liter vann og sin helt nye ballett, A Swan Lake. 

Den svenske koreografen Alexander Ekman er et internasjonalt navn i dansens verden, kjent og ettertraktet for sin særegne evne til å pare ballett med humor og lekenhet.

“- Hans multitalent vises i at han ikke bare mestrer bevegelsene, men også musikken, lyset og scenografien”, lød en del av begrunnelsen da Ekman i 2010 ble nominert til den nederlandske Zwaan-prisen i kategorien årets mest imponerende danseproduksjon.

I sin helt nye helaften A Swan Lake ser han på ballettenes ballett, Svanesjøen, med særdeles friskt blikk. Hele Nasjonalballetten er med, iført kostymer signert den danske motedesigneren Henrik Vibskov.

Alexander Ekman under en våt prøve. tv. Camilla Spidsøe som skal danse Odette. Foto Henning Høholt

I samspill med danserne og en ekte operadiva, gir skuespillerne Fridtjov Såheim og Jan Gunnar Røise førsteakten et sterkt tilsnitt av humoristisk teater. Her fortelles historien om tilblivelsen av Svanesjøen, slik den kan ha foregått i Bolsjoj-teatret i 1877.

I andre akten fylles scenen med vann – 5000 liter, for å være nøyaktig – og svaner verden aldri før har sett: dansende i vann. Her utspiller også det velkjente dramaet mellom den hvite og svarte svanen seg, og rollene tolkes av Camilla Spidsøe og Melissa Hough.

Camilla Spidsøe under prøve til A Swan Lake. Koreografi Alexander Ekmann. Foto Henning Høholt

I orkestergraven sitter Operaorkestret, som under ledelse av Per Kristian Skalstad spiller flunkende ny musikk som bærer i seg referanser til Tsjajkovskijs originale musikk. Musikken er skrevet av den prisvinnende, newyorkbosatte svenske komponisten Mikael Karlsson, som har samarbeidet med Lykke Li så vel som Nederlands Dans Theater og Kungliga Baletten.

A Swan Lake, fra en prøve, tidlig i produksjonsperioden. Foto Henning Høholt

Urpremiere, Hovedscenen lørdag 26. april kl. 18. Les ferskt intervju og se filmer fra prosessen: http://operaen.no/Forestillinger/A-Swan-lake

 

Tagged as: , , , , , , , , ,