Kulturkompasset | critics of culture events

Forfriskende samtidsmusikk på Operaen


Hege Høisæter, Cikada Kvartett og Oslo Sinfoniettas konsert på

Operaens Scene 2 var en forfriskende opplevelse.

Komponisten Carola Bauckholt og Cikada strykekvartett etter Lichtung på Scene 2, 26. Februar 2014. Foto Henning Høholt

Av Henning Høholt, text og foto.

OSLO/NORGE: Kvelden ble innledt med Lichtung en fuglekvitrende og gnekkende opplevelser fra Cikada strykekvartett, slik at publikum nesten følte seg hensatt til Kongeskogen på Bygdøy, jeg undrer meg på hvordan de riktige fuglene, (altså ikke kvarterets løse fugler), hadde reagert på å få slike typer fuglekvitter i nabolaget. Komponisten Carola Bauckholdt (1959-)  var til stede og fikk vell  fortjent applaus sammen med kvartettens kvitrende og gnekkende medlemmer.

Etterpå var det klart for den delen av konserten som jge satte størst pris på Gustav Mahlers 5  vakre Rückert Lieder, til tekst av Friedrich Rückert, arrangert av Petter Winroth  spesielt for Oslo Sinfonietta, ledet av Christian Eggen, of meget vakkert fremført av Hege Høisæter, hennes vakre mezzo sopran egner seg utrolig godt til et slik arrangement og samarbeidet med dirigent Christian Eggen var detaljert og utsøkt.

Hege Høisæter og Christian Eggen foran Oslo Sinfonietta på Operaen Scene 2. Foto Henning Høholt

Slutt lied´n Um Mitternacht var et høydepunkt, spesielt fordi akkompagnementet utelukkende var for hele besetningen av blåseinstrumenter, som understreket hvilke fremragende blåse solister som er medlemmer av Sinfonietta´n. I den allersiste delen  suplert med harpe, pauker og

Hvordan spille minst på 1/2 time!

Um Mitternacht (Ved Midnatt) førte oss direkte over i sluttnummeret (etter omriggingspause av salen). Salvatore Sciarrino´s (1947-) Infinito nero, i regi av Jonas Corell Petersen, som ble innledet i belgende mørke, – godt a spare på lyset i trange tider, så der blir flere penger til å betale pensjonerne med.- Imidlertid så ble denne siste delen på en måte et suggerende og spennende høydepunkt, av flere grunner.

Oslo Sinfonietta, etter Lichtung av Salvatore SCIARRINO. Tv Christian Eggen. Foto Henning Høholt

Det totale mørket, som etterhvert ble opplyst av enkle lampers lys. De meget få lydene som ble benyttet, Hege Høisæters tolking av teksten, som er basert på nonnen Maria Magdalena av Pazzi´ (1566-1607) vokalt uttrykte åpenbaringer, – beskrivelser av tårer, blod, melk og spytt.  Likevel ble de antatt å være Guds ord og Marias profeiske tale

En spennende program kombinasjon mellom Samtidsmusikk og Mahler arrangert av Petter Winroth. Det spennende oppfatter jeg ligger i spenningsmomentet mellom samtid og gamle tekster.

Imidlertid sidder jeg også med spørsmålet:  Var det vi opplevde i siste delen av konserten “Keiserens nye klær”?

Tagged as: , , , , , , , , ,