Kulturkompasset | critics of culture events

Operafestivalen i Verona 100 år


Giuseppe Verdi is, of course also celebrated this 200 jubilee year at Arena di Verona, where our critic Synnøve Nord has been visiting.

Operafestivalen i Verona feirer hundreårsjubileum

Av Synnøve Nord

VERONA: Den 10.august 1913 ble Verdi’s opera Aida fremført første gang i det romerske amfiteateret i Verona. Dette ble opptakten til den verdensberømte festivalen, som i år feirer sitt hundreårs jubileum. Jubileet markeres med en litt lenger sesong enn vanlig – fra 14.juni til 8.september.

Den antikke arenaen i Verona er verdens største utendørs operascene, med plass til ca 15.000 tilskuere. I antikken var det plass til 25.000, men nå utnytter man en del av tilskuerplassene bak selve sceneområdet som en del av scenen. Meget virkningsfullt i mange av operaene. Arenaen er meget godt bevart, og faktisk bygget allerede i år 30, 50 år før den mer kjente Colosseum i Roma.

Aida

Giuseppe Verdi komponerte Aida i 1871, fire år etter Don Carlos. Urpremiere i desember samme år i operaen i Kairo. La Sacala hadde Europa-premieren året etter. I Norge var første oppsetting i Nationaltheatret i 1909. Arena di Verona’s sesongprogram består alltid av flere operaer, og Aida er den suverent mest spilte – i alt 597 forestillinger før årets sesong. De siste tredve årene har Aida vært på programmet hvert år, og i alt er den spilt i hele 55 sesonger.

Violeta Urmana sung Amneris at the jubilee performance of Aida at Arena di Verona. Foto: Ivan Balderramo

På selve jubileumsdagen, den 10.august i år var det selvsagt Aida som sto på programmet. En imponerende oppsetting på alle måter og med over 400 personer på scenen. Denne klassiske versjonen bygger på oppsettingen fra 1913. Regien er ved Gianfranco di Bosio og koreografien ved Susanna Egri. I Arenaen har man også vist andre versjoner av denne operaen. Siste gang i 2010 en tidligere spilt utgave hvor den kjente italienske regissør og filmskaper Franco Zeffirelli hadde regien og Vladimir Vassiliev koreografien. En ikke så vellykket oppsetting etter min smak. Zeffirelli har hatt flere regioppgaver i Verona. De andre jeg har sett har vært mye bedre.

I anledning jubileet bestilte festivalen en helt ny versjon av Carlus Pedrissa og Alex Ollé. Denne nye versjonen innledet årets sesong, og ble spilt i alt elleve ganger. Sjelden har publikum pepet og buet så mye i arenaen. Kritikerne var heller ikke nådige. Her så vi en modernisering med en mengde tekniske finesser. Stillaser ble bygget på scenen under forestillingens gang. Sangerne beveget seg inne i disse konstruksjonene. Mekaniske dyrefigurer beveget seg også blant de levende personene. Italienere jeg har snakket med synes det hele var forvirrende. De ble mer opptatt av konstruksjonene og at sangerne ikke skulle falle ned, enn av sangen og musikken. Det er naturligvis ikke noe nytt at man lager ny regi på gamle operaer og teaterstykker.

Mange nordmenn som har reist sammen med meg har sett Den norske operas siste oppsetting av Aida i 2012. De fleste har fått en mye mer positiv og begeistret opplevelse av den tradisjonelle oppsettingen i Verona. Jeg har sett denne klassiske forestillingen flere ganger hver sesong de seneste årene. Alltid en fantastisk opplevelse. Men forestillingen på selve jubileumsdagen overgikk alle de tidligere – rollelisten hadde svært gode sangere i alle roller. Flere av dem har også sunget i Verona tidligere, både i Aida og andre operaer. Fiorenza Cedolins som Aida, Violeta Urmana som Amneris, Marco Berti Radames, Carlo Cigni kongen av Egypt, Ambrogio Maestri Amonasro og Orlin Anastasov som Ramfis. Utrolig gode prestasjoner og begeistrede ovasjoner til alle fra en fullsatt arena. Dirigent Daniel Oren, koret, balletten og hestene fikk også trampeklapp. Før selve jubileumsforestillingen hilste Veronas ordfører til festivalen og publikum, og orkesteret spilte Happy Birthday.

Lokalpressen og annen italiensk presse, som hadde vært svært kritiske til den nye versjonen, var over seg av begeistring. Dette var den kjente og kjære versjonen, den som publikum elsker. Uttrykk som “Mirakelet Aida” og “Triumfen Aida” var overskrifter på forsidene dagen etter. Både denne versjonen og den nye fra i år står på programmet for 2014 – sesongen.

Placido Domingo had his own galla performance together with Violeta Urmana and other stars. Conducted by Daniel Harding.

Festivalen er alltid mye mer enn Aida.

I år var festivalen i Verona hovedsakelig viet Giuseppe Verdi, i anledning av tohundreårs jubileet for hans fødsel. Operaene Aida, Nabucco, La Traviata, Il Trovatore og Rigoletto står alle på programmet. I tillegg har Messa di Requiem vært fremført. Den ene operaen i år som ikke var av Verdi, var Romeo og Julie av Charles Gounod. Dette kjente drama har som kjent sin handling lagt til Verona.

Nå på slutten av sesongen har man også arrangert to operagalaer. Gala Domingo – Harding med Placido Domingo som den bærende kraft og den unge engelske dirigenten Daniel Harding som en myndig leder av orkesteret. Her besto programmet av kjente stykker av både Giuseppe Verdi og Richard Wagner. Man feier jo også tohundreårs jubileum for Wagner i år. Domingo hadde valgt ut sangere på øverste hylle. Vi hørte blant annet Violetta Urmana, Vitalij Kovaljow, Susanna Branchini og Francesco Meli. Alle sang hver for seg, men også sammen. Koret fremførte Slavekoret, naturligvis også det til stor begeistring.

I den andre gallaforestillingen Gala Domingo – Operalia deltok unge sangere som tidligere har deltatt i den internasjonale sangkonkurransen Operalia. Denne ble grunnlagt av Domingo i 1993. Konkurransen arrangeres i forskjellige land hvert år. I 2012 i Beijing, og i år altså for første gang i Verona. De unge sangerne må være mellom 18 og 32 år for å kunne delta. Nærmere 1000 håpefulle melder seg hvert år. Også her sang de hver for seg og sammen. Blant de nye stemmene merket vi oss spesielt Irina Lungo, Stefan Pop og Giuseppe Filianoti. Domingo har uttalt at han ønsker å være med og finne de beste unge stemmene, støtte dem og hjelpe dem videre.

Scenebilde fra den nye Aida produksjonen i Arena di Verona.

De andre av årets forestillinger har også vært fremragende. Vi kommer tilbake med mer om dem. Flere norske reisearrangører har i mange år arrangert reiser til operafestivalen i Verona. Mange ønsker å oppleve denne magiske stemningen og de enestående prestasjonene fra sangere, orkester og statister. Det er ofte vanskelig å finne ord for å beskrive opplevelsene. Er man heldig, og det er klart vær, kommer månen etterhvert opp over kanten på Arenaen, og blir en fantastisk del av hele scenebildet. Den kjempestore scenen utnyttes alltid i fullt monn. Her er det ikke bare snakk om selve scenegulvet, men også den gamle stenarkitekturen i amfiteateret.

Italienerne selv og mange utenlandske tilreisende vet å sette pris på denne festivalen. Fra Skandinavia er Albatros Travel den største reisearrangøren som har grupper i Verona. I årets sesong med i alt ti reiser bare fra Norge, og tilsvarende antall fra de andre nordiske land.

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , ,