Kulturkompasset | critics of culture events

Barberaren i Sevilla – nypremiär på Kungliga Operan


Malena Ernman i Rossinis mästerverk

 

Michele Angelini oh Malena Ernman. Foto: Jillian Hiura Kungliga Opera, Stockholm

STOCKHOLM: En som återvänder och två som debuterar: Malena Ernman är tillbaka i Barberaren i Sevilla, men för Michele Angelini som Almaviva och dirigenten Jean-Christophe Spinosi blir det första gången på Kungliga Operan medan titelrollen görs av Ola Eliasson. Knut Hendriksens uppsättning av Rossinis komiska opera har nypremiär på lördag den 8 september kl 15.00 och ges åtta t o m 29 september.

Malena Ernman, som gjorde Rosina vid premiären 1998, har i sommar firat stora triumfer utomlands, dels i Christoph Loys uppsättning av Rossinis La Donna del Lago på Theater an der Wien, dels vid den stora franska utomhusfestivalen (ca 250.000 besökare) Les Vieilles Charruses France där hon framträdde tillsammans med Barberaren-dirigenten Spinosi och dennes Ensemble Matheus. Dessförinnan sjöng hon för 6.000 personer i Dalhalla. *

Jean-Christophe Spinosi är fransk dirigent, violinist och ledare för Ensemble Matheus. Han är särskilt känd för sina barocktolkningar, i synnerhet Vivaldi. På senare tid har han också med stor framgång dirigerat Mozart och Rossini.

Tenoren Michele Angelini debuterade vid Rossini-festivalen i Pesaro 2006 (Resan till Reims) och har vidare framträtt på scener som t ex New York City Opera, La Monnaie i Bryssel, Teatro Comunale i Bologna och på Metropolitanoperan i New York (på sistnämnda rollen som Rinaldo i Rossinis Armida och som Almaviva i Barberaren)

Medverkande

Michele Angelini oh Malena Ernman. Grev Almaviva og Rosina på Kungliga Operan, Stpckholm. Foto: Jillian Hiura

Greve Almaviva
Michele Angelini
Doktor Bartolo
John Erik Eleby
Rosina
Malena Ernman
Figaro
Ola Eliasson
Basilio
Lars Arvidson
Berta
Agneta Lundgren
Fiorello
Kristian Flor
Officeren
Kristian Flor
Dirigent
Jean-Christophe Spinosi

Herrar ur Kungliga Operans Kör
Kormästare: Folke Alin och Christina Hörnell

Kungliga Hovkapellet

Tagged as: , , ,