Kulturkompasset | critics of culture events

Barberen i Sevilla i Bjørvika


Espen Langvik og Ingeborg Schübeler Gillebo i Barberen i Sevilla, foto Erik Berg

Espen Langvik og Ingeborg Schübeler Gillebo i Barberen i Sevilla, foto Erik Berg

Barberen i Bjørvika for første gang Espen Langvik og Ingeborg Schübeler Gillebo er forviklingspartnere i Nasjonaloperaens nye produksjon av Gioachino Rossinis opera Barberen i Sevilla, med premiere på intime Scene 2, 17. november 2011.

Den skal ha tatt Rossini 26 dager å skrive, og utløste opptøyer da den for første gang ble oppført i 1815. Siden er Barberen i Sevilla blitt en av verdens mest spilte operaer. I hovedrollen som barberen Figaro finner vi Nasjonaloperaens baryton Espen Langvik. Han står midt i en sesong fylt av ikoniske roller: fra Papageno i Tryllefløyten og Figaro, til Schaunard i La Bohéme og Benjamin Sigismund i Den fjerde nattevakt.

Hans motspiller og forviklingspartner Rosina synges av Ingeborg Schübeler Gillebo, kritikerrost som Cherubino i Figaros bryllup i fjor og finalist i årets Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse.

- Rosina er en rolle som passer meg perfekt akkurat nå. Etter bukserollen som Cherubino er det gøy å nå spille dame. Men det beste er at jeg i med mitt stemmefag kan få gjøre begge deler, sier mezzosopranen.

Den franske regissøren François de Carpentries kommer med dette tilbake til Operaen etter den fargerike publikumssuksessen Don Pasquale. I øvrige roller finner vi bassveteran Ketil Hugaas og Nasjonaloperaens nye bass Petri Lindroos.

Gjestesolister er tenor Tuomas Katajala, Maria Cioppi og Luigi Pisapia, og fra Operakoret stiller Øystein Skre og Florin Demit i solistroller.

Musikalsk ledelse er ved Stefano Rabaglia. Scene 2, torsdag 17. november kl. 19:

http://www.operaen.no/Default.aspx?ID=28557&ProductID=PROD629

Tenoren Tuomas Katajala er ansatt som solist ved den Finske Nasjonaloperaen i Helsinki hvor han har sunget roller i Viaggio a Reims, Barberen i Sevilla, Adriana Mater, Tryllefløyten, Cosi fan tutte, Albert Herring og Don Giovanni. Han er utdannet ved Sibelius Akademiet i Helsinki, og videre studier i Roma og Amsterdam. Han har gitt konserter og resitaler i hele Europa, i Japan og i USA og vært solist ved konserter i Royal Albert Hall i London, Avery Fischer Hall i New York, Bologna Teatro Comunale Orchestra, London Festival Orchestra, Helsinki Filharmoniske Orkester, Det Finske Radio Symfoniorkestret og Tampere Filharmoniske Orkester. Han gjester Nasjonaloperaen for første gang.

Tagged as: ,