Kulturkompasset | critics of culture events

The IBSENFESTIVAL at Nationaltheatret, Oslo, opens to night.


The Ibsenmachine

Hartmann plays with conventions and romps about freely throughout Ibsen’s dramas.

Henrik Ibsen

Henrik Ibsen

This year’s International Ibsen Festival opens with a production that is thematically based on several of Ibsen’s contemporary dramas. In addition, Sebastian Hartmann has written a new script, translated by Øivind Berg. The principal character is Osvald from Ghosts. Hartmann creates unexpected encounters between Ibsen’s characters, who lead separate lives. The scenographic playground is designed by Susanne Münzner – his regular set design partner. Together with Hartmann’s reconstruction of the scripts and Steve Binetti’s specially composed music, the physical construction forms the basis of the ensemble’s creative process.

Ibsenfestivalen 2010 åpner i kveld

Det er tyve år siden festivalen ble etablert, og dette markeres med ett av de mest utfordrende programmene noensinne.

Fra 26. august til 11. september kan publikum oppleve det ypperste av scenekunst fra 7 land og tre kontinent. Vi kan by på syv gjestespill, fire egne produksjoner og en rekke andre aktiviteter og forestillinger i 17 dager til ende.

IBSENMASKIN

Bestillingsverk til Ibsenfestivalens 20 års-jubileum. Inspirert av Ibsens mest kjente skuespill. Premiere 26. august 2010.

Jubileumsforestilling
Det er 20 år siden Ibsenfestivalen ble grunnlagt. For å markere dette har Nationaltheatret bedt regissør Sebastian Hartmann om å lage åpningsforestillingen.

Ibsenmaskin møtes figurer fra Ibsens univers på uvant vis. Hovedpersonen er Osvald fra Gengangere. Hans tekst er ny, skrevet av Hartmann, oversatt av Øyvind Berg. Osvald er på vei hjem fra Paris til Norge i sin Mercedes. Han er alvorlig syk, og idet han raser nordover på autobahn, passerer livet i revy.

ibsenlogo_200x157pxGjennomkomponert

Regissøren har selv plukket ut en gjeng sterke og uredde skuespillere fra Nationaltheatrets ensemble. De har konsentrert seg om blant andre følgende temaer fra Ibsens skuespill: Det døde barnet, foreldre/ barn, familien, tro, vilje, frihet, arbeid, sannhet og spørsmålet: Hvorfor lever jeg?

Stemningen og atmosfæren preges av spesialkomponerte låter, som skuespillerne fremfører. Bak står rockemusiker og komponist Steve Binetti, som har vært knyttet til flere teatre i Tyskland.

Hartmann og regiteatrets gjennombrudd
Nationaltheatrets første møte med Sebastian Hartmann fant sted under Ibsenfestivalen i 2000 med Gespenster fra Volksbühne i Berlin. Forestillingen var en ubetinget suksess, og den alle snakket om. Fire år senere gjestet han som regissør for vårt eget ensemble i John Gabriel Borkman. Selv om forestillingen endte opp med Hedda-pris for beste regi og Oslopris for beste forestilling 2004, var den for sterk kost for store deler av publikum. Da han i 2007 satte opp Markens grøde brukte han mange av de samme teatrale virkemidlene, men da var alle – både publikum og kritikere  – enige om at det var stor teaterkunst. Oppsetningen står som en milepæl i Nationaltheatrets historie og markerer på mange måter regiteatrets definitive gjennombrudd i Norge.

Tagged as: