Kulturkompasset | critics of culture events

William Westney gjestet Oslo 18. og 19. februar


Den verdenskjente amerikanske pianisten William Westney gjestet Oslo 18. og 19. februar med konsert og «Un-master class» ved Institutt for musikkvitenskap, Universitetet i Oslo. 

 

William Westney collage fra "Un Master Class"

William Westney collage fra "Un Master Class"

William Westney ble invitert av det nordiske forskningsnettverket «Integration of Music Informatics, Performance and Aesthetics» hvor hensikten var å studere forskjellene i utøverens bevegelser, artikulasjon og ekspressivitet med og uten publikum. I tillegg ble ett av stykkene gjenstand for en bevegelsessporingsanalyse i FourMs-laboratoriet senere på dagen.

På konsertprogrammet sto bl.a. «Sonata in D major» av Joseph Haydn,  Liszts «Mephisto Waltz» så vel som populærmusikk som «Over the Rainbow» og «That Old Black Magic». Konserten ble rundet av med «Fantasy on Porgy and Bess» av Gershwin. 

Fredag 19. februar ledet Westney en såkalt “un-master class”. Her lå fokuset ligge på involvering av både utøver og publikum. “Un-Master Class” er en populær og unik utøver-workshop, utviklet av Westney, og er utformet som et livlig og engasjerende alternativ til den tradisjonelle mesterklassen. Flere studenter fra Institutt for musikkvitenskap fikk mulighet til å spille for den verdensberømte pianisten.  
 

William Westney 
William Westney er professor i klavér ved Texas Tech University. Han studerte ved Queens College (N.Y.) og Yale University School of Music, hvor han tok graden Doctor of Musical art. Han har vunnet flere priser og konkurranser, blant annet førsteprisen ved Geneva International Competition og Chancellor’s Council Distinguished Teaching Award (2008).

For studieåret 2009-10 er han også gjesteprofessor ved Universitetet i Odense

Westney er mest kjent for sin oppfinnelsen «Un-Master Class workshop», noe han nylig fikk stor oppmerksomhet i The New Times. Han har hold sine «Un-master class» i byer som Wien, Beijing, London, Seoul, Melbourne, Toronto. I 2003 ga Dr. Westney ut boken  The Perfect Wrong Note (2003) som fikk gode kritikker og har per i dag solgt mer enn 10 000 eksemplarer.

Tagged as: ,